Hlavní obsah

Írán demonstruje pro vládu i proti ní. Na její podporu se sešly desítky tisíc lidí

Íránci protestují po celé zemi proti vedení země, lidé ale vyšli do ulic i na její podporu.Video: AP

 

Reklama

Po vlně protivládních demonstrací vyšly davy do ulic i na podporu vlády. Manifestace odsuzovala násilí z uplynulých akcí.

Článek

Na manifestace uspořádané v několika íránských městech na podporu vlády dnes přišly desítky tisíc lidí. Oznámila to íránská státní televize, která odvysílala záběry na davy z několika demonstrací. Od čtvrtka se v zemi konají protivládní protesty, při nichž Íránci demonstrují po celé zemi nejen proti špatnému stavu ekonomiky, ale také proti vedení země.

Na dnešek úřady svolaly akce občanů, kteří stojí za vládou. Mnozí z nich nesli hesla odsuzující násilnosti, jež provázely protivládní demonstrace. O život při nich přišlo od minulého týdne 21 lidí a ve vězení skončilo až 450 osob.

Kromě podpory duchovnímu vůdci země ajatolláhovi Alímu Chameneímu provolávali účastníci dnešních akcí smrt Americe a Izraeli a také členům opoziční skupiny Lidoví modžáhedové, jíž Teherán připisuje podněcování k násilí.

Íránský prezident Hasan Rúhání řekl, že Íránci mají právo vyjádřit svůj názor, ale v klidu. Podle íránského vedení se k původně poklidným protestním akcím připojili provokatéři, kteří začali s násilím a ničením.

Reklama

Související témata:

Doporučované