Hlavní obsah

Írán eviduje vysoký počet nakažených. Mezi potvrzenými jsou i politici

Svět bez obalu: Írán se stal epicentrem nákazy na Blízkém východě. Země se potýká s vysokým nárůstem nakažených i obětí novým koronavirem.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Írán se potýká s vysokým nárůstem nakažených i obětí novým koronavirem. Údaje o epidemii v zemi zveřejnil na tiskové konferenci mluvčí ministerstva zdravotnictví Kijánúš Džahánpúr. Po Itálii má tak Írán nejvyšší počet úmrtí na koronavirus mimo Čínu.

Článek

Pro někoho je to možná překvapivé, že je to právě Írán. Stát, který je relativně uzavřený a čelí mezinárodnímu embargu.

Podle vyjádření ministerstva zdravotnictví se vir do země dostal skrze komského obchodníka, který pravidelně cestoval do Číny. Právě v duchovním centru Kom je situace nejhorší.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví zveřejnil, že evidují celkem 6566 lidí potvrzených s nákazou. Mezi nakaženými je i desítka politiků. Jedním z nich je i náměstek ministra zdravotnictví, který se koncem února objevil na tiskové konferenci, kde bylo vidět, že je silně indisponovaný.

Náměstek zdravotnictví poté uvedl: „Byl mi diagnostikován koronavirus. Od včerejška mám horečky. Můj test byl včera večer pozitivní. Od té doby jsem v karanténě.“

Okolní země z obavy dalšího šíření nákazy uzavřely s Íránem hranice. Kvůli nezvladatelné situaci se země dostává do izolace a rozzlobení Íránci to komentují na sociálních médiích. „Toto je fronta na roušky. Jejich cena roste, prodávali je za 7 dolarů. Tady dole se lidé řadí. Když jsem se ptal, tak mi řekli, že už ale žádné nemají. Co to je za situaci v mé zemi?“ říká muž na ulici.

„Zdravím. Jsem v nemocnici v Shahr-e Kordu. Ministr zdravotnictví Saíd Namakí řekl, že tady můžeme dostat zdarma masky a dezinfekční prostředky, tak to jdeme zkontrolovat. A našli jsme tady toto oznámení: Upozornění: V tomto centru není k dispozici žádný materiál a předměty jako jsou roušky, rukavice a dezinfekční prostředky.“

Íránský prezident Rúhání se snažil obyvatele země uklidnit. „Koronavirus je nezvaný a zákeřný pasažér, který cestuje, kam se mu zachce. Musíme to ale zvládnout. Nesmíme se toho bát. Strach se nesmí mezi lidmi šířit. Každý se musí řídit instrukcemi ministerstva zdravotnictví a pomáhat ostatním,“ říká na videu íránský prezident.

V zemi byly zrušeny modlitby a hromadné akce. Íránci byli také požádáni, aby zůstávali doma.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované