Hlavní obsah

Írán lhal o svém jaderném programu, je přesvědčen Izrael. Důkazy dodala tajná služba, tvrdí premiér Netanjahu

Dohoda o íránském jaderném programu je založena na lžích, uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.Video: Youtube.com

 

Reklama

Íránci lhali o ukončení jaderného programu. Tvrdí to izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Na tiskové konferenci představil dokumenty, které podle něj dokazují, že Írán v tajnosti pokračoval ve svém jaderném programu i po podepsání jaderné dohody z roku 2015.

Článek

Dokumenty podle premiéra získala izraelská tajná služba. S materiály seznámil Netanjahu také Spojené státy, které zaručily jejich věrohodnost.

Izrael podle Netanjahua získal 55 tisíc stran materiálů, které popisují pokračování íránského jaderného programu. K jeho ukončení se Teherán zavázal podpisem jaderné dohody z roku 2015.

Představené dokumenty jsou podle Netanjahua „přesnými kopiemi” těch, které si vedl íránský režim. „Dokumenty jsou jasným důkazem toho, že Írán jednoznačně lhal, když tvrdil, že nikdy nevyvíjel jaderné zbraně,” řekl Netanjahu.

V závěru konference premiér Netanjahu shrnul čtyři body, o nichž je izraelská vláda přesvědčená. Za prvé, Írán podle něj lhal o tom, že nikdy neměl jaderný program. Za druhé, Írán pokračoval v uchovávání a rozšiřování jaderného know-how i po uzavření dohody o íránském jaderném programu v roce 2015. Za třetí, v tomto roce Írán znovu lhal, když neposkytl data Mezinárodní agentuře pro atomovou energii tak, jak vyžadovala uzavřená dohoda. Za čtvrté, dohoda o íránském jaderném programu je podle Netanjahua založena na lžích.

Íránská státní televize podle agentury Reuters ve svém vysílání obvinění izraelského premiéra odmítla a tiskovou konferenci označila za izraelskou propagandu. Podle náměstka íránského ministra zahraničí Abbáse Arakčího se Netanjahu svým vystoupením snažil ovlivnit Donalda Trumpa. „Představení bylo směšnou dětinskou hrou. Výstup byl naplánován tak, aby ovlivnil Trumpa před vypršením lhůty 12. května,” uvedl Arakčí podle íránské agenty Tasním. Podobně se vyjádřil také íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Trump je připravený jednat o nové podobě dohody

Americký prezident Donald Trump na údajné izraelské důkazy o porušení dohody z roku 2015 zatím nereagoval. Ještě před Netanjahuovou tiskovou konferencí před novináři ale uvedl, že je připravený s Íránem jednat o nové podobě jaderné smlouvě. „Myslím, že by to byl správný signál. Během sedmi let smlouva vyprší a Írán bude moci pokračovat ve vývoji jaderných zbraní,” řekl prezident.

Odmítl však prozradit, zda Spojené státy opravdu do 12. května od smlouvy s Íránem odstoupí, jak Trump dříve pohrozil. Bílý dům uvolnění íránských sankcí schvaluje každých 120 dní a Trump se musí k případnému dalšímu období vyslovit právě do 12. května. „Uvidíme, co se stane,” řekl.

Nynější situace kolem íránské jaderné smlouvy je podle Trumpa nepřijatelná. „Nesložili ruce do klína. Odpalují rakety, prý kvůli televizním přenosům. To si tedy nemyslím. Neznamená to ale, že nevyjednáme skutečnou dohodu,” poznamenal.

Írán jakékoli změny v dohodě vylučuje, odmítá také její rozšíření.

Netanjahu materiály konzultoval také s Putinem

O materiálech dokazujících údajné pokračování íránského jaderného programu Netanjahu diskutoval také s vysokými představiteli Francie, Německa a Ruska.

Úřad izraelského premiéra zároveň oznámil, že Izrael v příštích dnech vyšle do Německa a do Francie „profesionální tým se získanými detailními dokumenty o snaze Íránu opatřit si jaderné zbraně".

Pondělní telefonát s Netanjahuem potvrdil Kreml. Ve stručné zprávě uvedl, že prezident Vladimir Putin s izraelským premiérem posoudili „situaci kolem íránského jaderného programu”. Putin přitom zdůraznil, že dohodu s Íránem musejí všechny zainteresované strany úzkostlivě plnit.

Reklama

Doporučované