Hlavní obsah

Írán nemůže evakuovat zaplavené oblasti. Kvůli sankcím prý nemá peníze

V oblastech postižených povodněmi dosud zemřelo 50 lidí.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

V íránské provincii Chúzestán nařídili evakuaci 70 vesnic kvůli rostoucímu riziku dalších záplav. Írán se s nimi potýká v mnoha provinciích čtrnáct dní a hlásí 50 obětí. Šéf jeho diplomacie Mohammad Džavád Zaríf dnes připsal odpovědnost za potíže se záchrannými pracemi americkým sankcím.

Článek

Kvůli nim podle Zarífa země nemůže nakoupit naléhavě potřebné vybavení včetně záchranných vrtulníků. „Není to ekonomická válka, ale ekonomický terorismus,“ napsal Zaríf na Twitteru na adresu USA.

Washington loni obnovil protiíránské sankce, protože odstoupil od dohody o íránském jaderném programu, která podle USA není účinná.

Záplavy trvají v Íránu od 19. března, postiženo je podle agentury Reuters 26 z 31 íránských provincií. V pondělí podle agentury AP napočítali už 50 obětí. V některých oblastech na západě země vyhlásili mimořádnou situaci.

Mluvčí Zarífova úřadu dnes řekl, že kvůli sankcím jsou uzavřena všechna bankovní konta íránského Červeného půlměsíce a z ciziny nikdo nemůže poslat peníze pro postižené.

Povodně v Íránu mají nejméně 17 obětí, počet může ještě narůst. Vláda svolala krizové zasedání

Mosambik hlásí první oběť epidemie cholery. Země bojuje s následky cyklonu Idai

Z mnoha regionů neustále žádají vrtulníky, aby bylo možné dostat se k místům odříznutým od světa. Podle íránských státních sdělovacích prostředků je do záchranných operací zapojeno několik desítek vrtulníků armády a Červeného půlměsíce. Voda zaplavila 80 silnic mezi městy a silnice vedoucí do 2200 vesnic. V provinciích Ílám a Lúrestán je přerušena elektřina i telefonní spojení. V ropné provincii Chúzestán nařídily úřady evakuaci 70 vesnic.

Silný déšť zvedl hladiny řek, které se vylily z břehů. Úřady požádaly občany, aby nejezdili na západ a jih země, kde se v příštích dnech stále očekávají silné bouře.

Evakuováno je už několik desítek tisíc lidí a chúzestánský guvernér Gholámrezá Šaríatí řekl, že v evakuační pohotovosti jsou dvě města o 140 000 obyvatelích. V západní provincii Lúrestán povolali vojáky, aby odvedli lidi, kteří neuposlechli výzvu k evakuaci. Úřady nemají kontakt s městem Poldochtar, v němž žije 25 tisíc lidí.

Podle Červeného půlměsíce spadlo v Chúzestánu a na severovýchodě Íránu v jednom dni 70 procent celoročního množství srážek.

Prezident Hasan Rúhání, jehož kritici obvinili ze špatného zvládnutí krize, slíbil postiženým kompenzaci. Panují obavy z protržení přehrad, což by způsobilo další škody.

Reklama

Doporučované