Hlavní obsah

Írán oficiálně rozcupoval jadernou dohodu. Obohacuje uran vysoko nad limit

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Hasan Rúhání.

Reklama

Írán začal ve svém jaderném zařízení s obohacováním uranu až na 20 procent, informovala dnes agentura AP s odvoláním na mluvčího íránské vlády. Jaderná dohoda z roku 2015 pro Írán stanovovala strop 3,67 procenta.

Článek

Úmysl obohacovat uran až na dvacet procent oznámil Teherán před několika dny Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE). Jde o další krok, jímž země porušuje mezinárodní jadernou dohodu z roku 2015. Tu přestal Teherán dodržovat poté, co od ní v roce 2018 odstoupily USA.

„Před několika minutami jsme začali v komplexu ve Fordo proces obohacování uranu na 20 procent,“ citovala íránská média vládního mluvčího. Írán dosud obohacoval uran na 4,5 procenta, i tím už ale porušil dohodu z roku 2015, která pro něj stanoví strop 3,67 procenta.

Pro jaderné elektrárny se uran obohacuje v jednotkách procent, pro výrobu jaderné zbraně je třeba obohacení na více než 85 procent. Teherán ale vždy tvrdil, že jeho jaderný výzkum je mírový a že o jadernou zbraň neusiluje.

V dohodě, kterou v roce 2015 uzavřel Teherán s USA, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem, se zavázal omezit své jaderné aktivity výměnou za zrušení sankcí. Spojené státy, které dohodu podepsaly za prezidenta Baracka Obamy, od ní pod vedením Donalda Trumpa v roce 2018 odstoupily a obnovily protiíránské sankce. Poté začal Írán dohodu porušovat. Zbývající signatáři se dohodu snaží zachovat a minulý měsíc vyzvali Teherán, aby začal úmluvu opět plně dodržovat.

Reklama

Doporučované