Hlavní obsah

Írán ohlásil zatčení části viníků vraždy jaderného fyzika

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

V Íránu zatkli několik lidí údajně zapojených do vraždy jaderného fyzika Mohsena Fachrízádeha. Oznámil to v úterý poradce předsedy íránského parlamentu, jehož citovala íránská agentura ISNA.

Článek

Fachrízádeh byl zabit 27. listopadu při atentátu, ze kterého Írán obviňuje Izrael. Podle západních rozvědek se fyzik zabýval programem jaderných zbraní, i když Írán popírá, že o tyto zbraně usiluje. Izrael obvinění z podílu na útoku nekomentoval.

„Někteří z pachatelů této vraždy byli identifikováni a policie je zatkla. Spravedlnosti neuniknou. Dokázali by to sionisté (Izraelci) sami bez spolupráce například s americkou nebo jinou tajnou službou? Určitě nikoli,“ řekl dnes Hosejn Amír Abdollahján.

Írán zatím poskytl k atentátu odporující si informace. Nejprve oznámil na základě tvrzení svědků, že po výbuchu začali odstřelovači střílet na Fachrízádehovo auto. Později revoluční gardy ohlásily, že byl útok spáchán na dálku s pomocí kulometu opatřeného řídicím systémem ovládaným ze satelitu.

Agentura Reuters minulý týden napsala, že útok poukázal na bezpečnostní slabiny a nabízí se úvaha o infiltraci íránské bezpečnosti. Írán by pak byl ohrožen dalšími podobnými útoky.

Reklama

Související témata:

Doporučované