Hlavní obsah

Írán představil nový torpédoborec, měl by být neviditelný pro radary

Írán představil nový torpédoborec, má být odolný vůči radarům.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Írán dnes zprovoznil torpédoborec domácí výroby, který je schopen pětiměsíční plavby bez zásobení a je opatřen technologií, která umožňuje vyhnout se zaměření radary. O jeho uvedení do služby informovala tamní média.

Článek

Torpédoborec nazvaný Sahand se připojí k arzenálu námořnictva na základně v Bandar Abbásu v Perském zálivu. Plavidlo má na palubě plochu pro vrtulníky, odpalovací zařízení torpéd, protiletadlová a protilodní děla či střely a zařízení k vedení elektronické války, oznámila televize.

„Tato loď je výsledkem odvážného a tvůrčího návrhu založeného na místních technických vědomostech íránského námořnictva,” řekl kontradmirál Alírezá Šejchí, který stojí v čele loděnice, kde bylo plavidlo postaveno.

Íránské námořnictvo používá lodě americké výroby pocházející ještě z doby před islámskou revolucí. První vlastní torpédoborec vyrobili Íránci v roce 2010.

Sahand má být podle armádního zdroje vyslán v brzké době na misi do Venezuely. „Máme v plánu poslat v blízké době dvě nebo tři lodě se speciálními vrtulníky do Venezuely na pětiměsíční misi,“ řekl polooficiální agentuře Mehr zdroj z námořnictva.

Torpédoborec není prvním případem představení nové vojenské techniky od 2. listopadu, kdy Spojené státy uvalily sankce na Írán. Den po jejich uvedení v platnost íránská státní televize odvysílala test stíhačky typu Kousar vlastní výroby.

Sankce mají ochromit export ropy z Íránu a ochromit jeho energetický a bankovní sektor nebo lodní dopravu. Představitelé země v čele s Hasanem Rúháním však proti sankcím aktivně a razantně vystupují i prostřednictvím demonstrace nového, samostatně vyrobeného zbrojního arzenálu.

Reklama

Související témata:

Doporučované