Hlavní obsah

Írán přizve k vyšetření pádu ukrajinského letadla experty Boeingu

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský Boeing 737–800 NG na lince z Teheránu do Kyjeva se zřítil krátce po startu z letiště v íránské metropoli.

Reklama

Írán přizve k vyšetřování středeční havárie ukrajinského dopravního letadla i experty Boeingu ze Spojených států, Kanady a Francie. V íránské televizi to ve čtvrtek večer uvedl podle agentury DPA šéf íránské organizace pro civilní letectví (CAO) Alí Ábedzádeh. Při havárii zemřelo všech 176 lidí na palubě.

Článek

Přizván je i zástupce amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB), řekl agentuře Reuters íránský zástupce v Mezinárodní organizaci pro civilní letectví při OSN. Ukrajinský Boeing 737–800 NG na lince z Teheránu do Kyjeva se zřítil krátce po startu z letiště v íránské metropoli. V USA byl navržen a vyroben. Na jeho palubě bylo i 63 Kanaďanů.

Právě Kanada ve čtvrtek prostřednictvím svého premiéra Justina Trudeaua vydala prohlášení, že za incident má odpovědnost Írán. Kanadský premiér stanovisko sdělil s odvoláním na informace tajných služeb, podle nichž stroj zasáhla, možná neúmyslně, íránská raketa. Prezident USA Donald Trump neurčitě řekl, že pád letadla mohl způsobit něčí omyl. Mluvčí íránské vlády popřel, že ukrajinský letoun zasáhla raketa. Teherán zprávu označil za psychologickou válku vůči Íránu.

I v USA se ve čtvrtek objevily zprávy, že letadlo mohla zasáhnout íránská protivzdušná obrana, protože jen několik hodin předtím armáda vypálila 16 raket na dvě základny v Iráku, kde jsou umístěni i Američané.

Šlo o odvetu za americký likvidační útok na íránského generála Kásima Solejmáního v Bagdádu. Předpokládá se, že v té době proto byla v pohotovosti íránská protivzdušná obrana.

Reklama

Související témata:

Doporučované