Hlavní obsah

Írán varuje před totální válkou. Saúdové ukázali důkazy, viní ho z útoku na ropná zařízení

Situace v Saúdské Arábii stále eskaluje.Video: Daniela Kučerová, Reuters

 

Reklama

Saúdská Arábie na středeční konferenci ukázala trosky zařízení, která podle vlády zaútočila na ropnou infrastrukturu země. Trosky mají být důkazem, že za incidentem stojí Írán. Ve čtvrtek odpoledne íránské ministerstvo zahraničí varovalo před vypuknutím války v případě, že Spojené státy nebo Saúdská Arábie zahájí vojenský útok.

Článek

Nalezené trosky jsou nesporným důkazem, že za agresí namířenou proti saúdskoarabské ropné infrastruktuře stojí Írán, oznámil dnes mluvčí ministerstva obrany v Rijádu. Podle jeho slov byl útok na ropná zařízení z minulého víkendu veden ze severu. Saúdská Arábie na tiskové konferenci ukázala trosky bezpilotních letounů a střel, které byly použity.

Podle ministerstva bylo při útoku nasazeno 18 bezpilotních letounů a sedm řízených střel. „Přesné místo, odkud byly vypáleny, ještě zjišťujeme,“ prohlásil mluvčí Turkí Malkí. Třem střelám se podle Malkího nepodařilo zasáhnout určený cíl. Řízené střely mají podle něj dolet 700 kilometrů, což znamená, že nemohly být vypáleny z Jemenu. Ukázal rovněž záběry, na kterých je vidět bezpilotní letoun přilétající ze severu. „Tento druh zbraní íránský režim a Íránské revoluční gardy používají proti civilním zařízením,“ doplnil Malkí.

Podpora USA i Kuvajtu, Francie je opatrná

Krátce po konferenci přistál v Saúdské Arábii americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

„Saúdští Arabové jsou národem, který se stal terčem útoku. Stalo se to na jejich půdě. Byl to válečný čin namířený přímo proti nim,“ řekl Pompeo novinářům ještě v letadle během cesty do Rijádu. Dodal, že skutečnost, že se k útoku přihlásili jemenští povstalci, nehraje roli. „Byl to íránský útok,“ dodal.

Přestože Donald Trump v posledních dnech zmírnil svůj postoj k možnému válečnému konfliktu, americká vláda tuto možnost nevyloučila.

Za Saúdskou Arábii se postavil i Kuvajt. Ministr zahraničí vyzval armádu, aby byla v pohotovosti a aby byla připravena odpovědět na případný incident, který by mohl ohrozit bezpečnost země. Informovala o tom státní agentura KUNA.

Vinu jemenských šíitských rebelů, kteří se k útoku přihlásili, odmítla i Francie. Ta ale k závěru, že za útokem stojí Írán, nedospěla. S odvoláním na sdělení francouzského ministra zahraničí o tom dnes informovala agentura Reuters. Francie spolu se svými evropskými partnery usiluje o zmírnění napětí mezi Washingtonem a Teheránem delší dobu. Útoky z uplynulého víkendu ale podle francouzských diplomatů situaci ztížily.

„Húsíové oznámili, že tento útok podnikli oni. To postrádá důvěryhodnost,“ uvedl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian, ale zároveň dodal, že Francie z toho nebude dělat závěr, že za útokem stojí Írán. „Pokračuje mezinárodní vyšetřování. Počkejme si na jeho výsledky,“ řekl francouzský ministr s tím, že na saúdskoarabské straně bude vyšetřování rychlé.

Problém s vízem a hrozba války

„Jde o válečný akt. Když střely jednoho státu zasáhnou jiný stát, je to válečný akt, ale musíme se vrátit k zásadě deeskalace,“ uvedl Le Drian a dodal, že francouzský prezident Emmanuel Macron má v plánu se na Valném shromáždění OSN v New Yorku setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho íránským protějškem Hasanem Rúháním. List The New York Times dnes s odvoláním na íránské zdroje napsal, že kvůli problémům s vydáním víza ale íránský prezident Hasan Rúhání možná Valné shromáždění OSN nenavštíví.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf ve čtvrtek odpoledne vydal varování, že jakýkoli vojenský úder USA nebo Saúdské Arábie na Írán povede k „totální válce“, píše agentura AP.

Další sankce

Ministerstvo financí Spojených států se na žádost Donalda Trumpa chystá na Írán uvalit mnohem větší sankce než doposud. Oznámil to americký prezident na svém Twitteru. „Právě jsem pověřil ministra financí, aby podstatně rozšířil sankce proti Íránu,“ napsal prezident na Twitteru.

Na slova šéfa Bílého domu o sankcích ihned reagoval íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, který amerického prezidenta obvinil ze stupňování ekonomického tlaku. Trump podle něj úmyslně cílí na obyčejné Íránce. „Zastavte válku a teror. Bezpečnost pro všechny,“ dodal Zaríf na Twitteru.

Trump loni v květnu odstoupil od mezinárodní jaderné dohody s Íránem a proti Teheránu zavedl mimořádně rozsáhlá sankční opatření. Jak hodlá americká vláda postih Íránu dál rozšířit, by mělo být známo během následujících dvou dnů.

Reklama

Doporučované