Hlavní obsah

Írán vyhrožuje Evropě: Vylepšíme naše balistické rakety

Írán vyhrožuje Evropě prodloužením doletu balistických raketVideo: AP

 

Reklama

Pokud bude Evropa ohrožovat Írán, prodlouží blízkovýchodní země dolet balistických raket nad dva tisíce kilometrů.

Článek

Pokud bude Evropa ohrožovat Írán, Teherán prodlouží dolet balistické rakety nad dva tisíce kilometrů. Uvedla to íránská agentura Fars s odvoláním na představitele revolučních gard.

„Jestliže jsme omezili dolet našich raket na dva tisíce kilometrů, nebylo to kvůli absenci technologií,“ prohlásil podle agentury íránský generál Husajn Salámí.

Až dosud jsme si mysleli, že Evropa pro nás hrozbu nepředstavuje, a dolet našich střel jsme nezvyšovali. Pokud se ale Evropa chce stát hrozbou, uděláme to, dodal Salámí.

Podle Íránu je program obranný

Francie vyzvala k nekompromisnímu dialogu s Íránem o jeho programu balistických raket. Teherán však trvá na tom, že program je obranný.

Írán je za svůj raketový program kritizován a některé země jej označují za porušení dohody o omezení íránského jaderného programu z roku 2015.

„Sestrojili jsme rakety, vyrábíme je a hodláme v tom pokračovat. Toto rozhodnutí žádné mezinárodní úmluvy neporušuje,” řekl prezident Rúhání v projevu k parlamentu.

O kolik kilometrů by Írán dolet raket mohl prodloužit, není jasné. S nejnovější raketou s doletem 200 kilometrů, kterou Írán představil letos v září, může Teherán zasáhnout značnou část Blízkého východu, včetně Saúdské Arábie a Izraele.

Reklama

Související témata:
Dolet

Doporučované