Hlavní obsah

Írán začal plnit plynem centrifugy na obohacování uranu

Foto: Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání.

Reklama

Íránci ve středu začali ve své továrně ve Fordo plnit plynem odstředivky používané na obohacování uranu. Na místě jsou inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Írán tak pokračuje ve vypovídání mezinárodní dohody o svém jaderném programu z roku 2015.

Článek

Íránská státní televize ve středu oznámila, že plnění centrifug v podzemním komplexu Fordo začalo za přítomnosti inspektorů MAAE. Agentura je pověřená dohledem nad íránským jaderným provozem. Mluvčí íránské agentury pro atomovou energii později upřesnil, že po přípravných pracích bude samotné plnění odstředivek plynem zahájeno o půlnoci místního času. Centrifugy podle něj začnou obohacovat uran na 4,5 procenta.

Írán jadernou dohodu neporušil poprvé. V minulosti překročil stanovený limit pro skladování uranu. Plněním odstředivek plynem Írán navazuje na vypovídání mezinárodní dohody o svém jaderném programu z roku 2015. Reaguje tím na sankce, které proti němu obnovily USA, když loni v květnu Donald Trump odstoupil od íránské jaderné dohody, kterou nazval jako neúčinnou.

Dohoda z roku 2015 tento provoz omezila výměnou za zrušení mezinárodních sankcí proti Íránu. Do té doby Íránci ve Fordo obohacovali uran do pěti procent. Po podpisu tam mohli ponechat 1 044 odstředivek, z nichž část byla zastavena a část zůstala v provozu, avšak nebyla využívána k obohacování uranu. Komplex měl být přebudován na výhradně výzkumné pracoviště a neměl v něm být žádný štěpný materiál.

Washington chce rozhovory obnovit a vyjednat lepší smlouvu. Írán se jednání nebrání, avšak trvá na tom, že nejprve musejí USA zrušit sankce.

Ostatní signatáři dohody, mezi nimiž jsou tři evropské země Německo, Francie a Británie, chtějí, aby Írán dohodu nadále dodržoval, a slíbili, že pomohou najít kompenzaci za americké sankce. Zatím se tak ale nestalo.

Ve Fordo má Írán centrifugy první generace IR-1. Dohoda z roku 2015 mu povoluje udržet v chodu 5 060 modernějších centrifug v Natanzu, avšak s tím, že obohacovat se v nich smí jen do 3,67 procenta. Letos však Írán začal obohacovat na 4,5 procenta. Vyvíjí navíc odstředivky několikanásobně výkonnější než ty ve Fordo i v Natanzu.

Agentura Reuters na základě diplomatických zdrojů z MAAE informovala, že v Íránu byla minulý týden při práci v Natanzu zadržena nakrátko inspektora MAAE a Íránci jí zabavili pas. MAAE to označila za obtěžování a hodlá se tím zabývat na čtvrtečním jednání Rady guvernérů. Íránský zástupce při MAAE se k věci odmítl vyjádřit.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu poukázal na to, že Írán všechny kroky, jimiž odstupuje od dohody z roku 2015, oznamuje MAAE a umožňuje jejich kontrolu. Francouzský prezident Emmanuel Macron naproti tomu řekl, že Írán svým středečním krokem „poprvé vystupuje z podmínek“ dohody a že je to vážné.

Lavrov však odpovědnost připsal Evropanům. „Od Íránu se požaduje plnění bez výjimky, ale nic za to nezískává,“ řekl Lavrov. Podle něj práce na přípravě náhradního mechanismu Instex, který má umožnit obchodování s íránskou ropou, trvá příliš dlouho.

Reklama

Související témata:

Doporučované