Hlavní obsah

Íránce ničí nedostatek vody, sucho v zemi zabíjí tisíce zvířat

Svět bez obalu: Írán zasáhlo enormní sucho. Je zřejmě nejhorší za posledních více než 50 let.Video: RFE/RL

 

Reklama

Některé oblasti v Íránu zasáhlo enormní sucho. Například v provincii Chúzestán umírají tisíce zvířat a někteří místní zemědělci už kvůli suchu museli opustit své farmy.

Článek

Na íránsko-irácké hranici začaly také vysychat bažiny. Místní obyvatelé tvrdí, že jejich region čelí ekologické katastrofě. „Ukážu vám lebky krav, které tady zemřely žízní,“ popisuje situaci reportérům RFE/RL jeden z místních zemědělců. „Jejich těla jsme našli v bažinách. Odtamtud jsme přinesli jen jejich kosti. Tato lebka patří krávě, která před nedávnem uvízla v bažinách a zemřela žízní. Tohle je jedna ze tří krav, které před několika dny uhynuly. Její tele leželo vedle ní a plakalo.“ Íránská meteorologická služba uvedla, že období od konce roku 2020 do poloviny letošního roku bylo nejsušší za posledních 50 let. Loni spadlo o polovinu méně srážek než obvykle a v přehradách je málo vody.

Místní zemědělci kritizují vládu, že na tento problém včas nereagovala.

„Zavřeli nám vodu a naše krávy uhynuly v bahně. V jednu chvíli jsme neměli ani kapku. Trvalo to 12 dní. Pak na chvíli otevřeli přítok vody do bažin, ale ty teď zase vyschly, protože vodu zavřeli. Vodu jsme neměli, ani když jsme používali čerpadla. A když nějakou vodu pustili, bylo už pozdě. Tři z mých krav šly do bažin a už se nevrátily,“ říká íránská farmářka. „Všechny domy, které tu vidíte, jsou opuštěné kvůli nedostatku vody. Lidé si vzali svůj majetek a odešli. Není tu žádná voda k pití. Ta tu není už čtyři nebo pět let, ale vodárna nám pořád posílá účty. Vyhazujeme je na ulici. Podívejte, je na nich napsáno ‚naléhavá výzva k zaplacení‘. Naléhavá platba? Za co?“ stěžuje si jeden z místních obyvatel. Kvůli krizi s vodou zde v červenci letošního roku vypukly rozsáhlé protesty. Demonstrace se rychle rozšířily i do dalších provincií, například do západoíránské provincie Lúrestán.

„Nemáme pitnou vodu. Přivádí ji sem ze 40 kilometrů vzdálených míst. Po cestě je 20 vesnic, takže na nás už nic nezbyde. Pak je tu vojenská základna, která si odklání přívod vody. Většina lidí tu tak nemá žádnou vodu. Musí si kupovat čištěnou vodu za pět centů za 20litrový barel, aby se mohli vykoupat, napít a něco dát dobytku. Většina zdejších lidí jsou zemědělci. Mají dobytek a hospodaří. Většina lidí však odchází do města. Nikdo tu nezůstane. Je vidět, jak je to tu opuštěné. Tolik domů se zde už proměnilo v trosky,“ říká muž, který ukazuje na chátrající budovy. Podle bývalého íránského prezidenta Hasana Rúháního je na vině rozšiřování těžby ropy. Íránské úřady zároveň tvrdí, že turecký projekt na vybudování přehrady Ilisu by mohl vést k úplnému vyschnutí zdejších bažin. Oblast řeší ještě jeden problém. Jak voda z oblasti postupně mizí, začíná se zde objevovat čím dál tím víc písečných bouří.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované