Hlavní obsah

Íránci nevěří oficiálním údajům o rozsahu epidemie

Svět bez obalu: Situace v Íránu je velice kritická. Armáda má do 24 hodin zajistit, aby byly ulice měst prázdné.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Íránské úřady zpočátku tvrdily, že údaje o obětech koronaviru nejsou pravdivé. Mezitím se situace kriticky zhoršila. Co mohlo být příčinou, že se virus tak rychle rozšířil, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy novinář Pavel Novotný.

Článek

„Íránci příliš nevěří státním médiím a obávají se, že je rozsah epidemie v jejich zemi mnohem větší,“ říká novinář Pavel Novotný, který v Íránu před nedávnem sledoval tamní parlamentní volby.

Novotný dodává: „Roušky nebo dezinfekční prostředky jsou zde vyprodané a seženete je pouze stěží. Virem tady bylo také nakaženo velké množství politiků. Důvodem mohou být setkání během voleb nebo návštěvy posvátného města Komu, odkud se virus v Íránu rozšířil, nebo také velký rozsah této epidemie.“

V pátek oznámil zástupce ministerstva zdravotnictví, že v současnosti mají potvrzeno více než 11 000 nakažených. Úřady také evidují 514 mrtvých. Armáda měla do 24 hodin zajistit, aby byly ulice měst prázdné, oznámil to v médiích tamní náčelník generálního štábu.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované