Hlavní obsah

Íránci se ještě 10. ledna snažili důkazy o sestřelení ukrajinského letadla zakrýt

Svět bez obalu: Íránci se ještě 10. ledna snažili zakrýt důkazy o sestřelení ukrajinského letadla, tvrdí Bellingcat.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Tvrdí to mezinárodní investigativní skupina Bellingcat, které se podařilo potvrdit autenticitu videa, na němž je sestřelení ukrajinského stroje se 176 lidmi na palubě zachyceno.

Článek

Ještě před tím, než se v sobotu íránská oficiální místa přiznala k sestřelení ukrajinského civilního letadla, použili investigativní novináři ze společnosti Bellingcat otevřené zdroje, aby ověřili hodnověrnost videa ze sociálních sítí. Média i západní bezpečnostní služby jej považovaly za důkaz, že íránská armáda stroj skutečně sestřelila.

„Byli jsme schopni potvrdit, že video je s největší pravděpodobností – hraničící s jistotou – autentické. A to za pomocí matematiky a geolokace,“ uvedl pro Rádio Svobodná Evropa člen platformy Bellingcat Christo Grozev.

Platforma uvedla, že video bylo natočeno na předměstí města Parand, které leží západně od teheránského letiště. „Podle budov, které jsou vidět v rohu videa, jsme byli schopni určit přesné místo. Přesně odpovídají tamnímu okolí,“ popsal Grozev.

Bellingcat věří, že kameramana nejdříve upozornila na událost exploze při vystřelení rakety. „Věříme, že logicky poté, co ten člověk uslyšel, nebo uviděl tu střelu, přitáhlo to jeho pozornost k obloze a začal natáčet,“ usuzuje investigativec.

Tímto videem se íránská armáda přiznala, že sestřelila letadlo. A proč.Video: Milan Šíma, RFE/RL

Na videu je vidět, jak se střela blíží k letadlu zleva. Srážka přijde po několika vteřinách. A poškozený letoun začíná padat dolů.

„Jediné místo, které odpovídá dosahu působnosti, již jsme byli schopni nakreslit od místa střetu, odpovídá lokaci, kde je umístěna tajná íránská raketová základna, o které se ovšem už dlouho ví,“ doplnil Grocev.

V průběhu vyšetřování sestřelení letadla panovaly obavy, že by se íránská strana nakonec mohla pokusit zahladit stopy, které by sestřelení prokazovaly.

„Včera jsme zaznamenali buldozery, které začaly místo dopadu i s důkazy zahrabávat – a to přesto, že toto místo mělo zůstat nedotčené, dokud k němu nedorazí všichni vyšetřovatelé a nedokončí tam svou práci,“ uvedl v rozhovoru pro RFE/RL Grozev.

Nakonec ovšem íránská oficiální místa přiznala, že se jednalo o neúmyslné sestřelení, ke kterému došlo chybou obsluhy raketového zařízení. Plnou odpovědnost přijal velitel letectva a protivzdušné obrany Íránských revolučních gard. Generál Amír Alí Hádžízádeh v televizním vystoupení (ve videu výše) uvedl, že gardy letoun mylně pokládaly za nepřátelskou střelu s plochou dráhou letu.

Celou reportáž si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv naleznete tu.

Reklama

Doporučované