Hlavní obsah

Íránská odveta za masakr na přehlídce. Na Sýrii vyslal rakety

Írán vyslal na Sýrii rakety – jako odvetu za údajný podíl na útoku na vojenskou přehlídku.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Írán zveřejnil nové záběry z vyslání balistických střel na východ Sýrie doprovázené důrazným hudebním podkresem. Útok měl být odvetou za atentát na íránskou vojenskou přehlídku na konci září, při kterém zemřelo 25 lidí.

Článek

Íránské revoluční gardy oznámily, že v reakci na nedávný útok na vojenskou přehlídku, při kterém zemřelo 25 lidí, vyslaly balistické střely do východní Sýrie. Střely měly mířit na syrské bojovníky, které podle místních agentur zasáhly.

K útoku se přihlásil protivládní Ahvázský národní odpor, což je arabské opoziční hnutí usilující o odtržení ropné provincie Chúzistán od zbytku Íránu. Později se k útoku doznal také Islámský stát. Půlkou z obětí byli členové gard.

Kromě syrských rebelů Írán obvinil z podílu na útoku také Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty a USA.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová tvrzení Íránu, že za útokem na vojenskou přehlídku nepřímo stály Spojené státy, odmítla. „Spojené státy odsuzují jakýkoli teroristický útok, ať už se stal kdekoli,“ uvedla Haleyová.

O skutečném viníkovi stále není jasno. Ze strany Íránu se jedná již o druhý takový útok na Sýrii v posledním roce, uvádí zpravodajská agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované