Hlavní obsah

Íránská rozhodčí se bojí vrátit do země. Vyfotili ji, jak soudcuje bez šátku

Foto: FIDE

Íránská rozhodčí Shohreh Bayatová (uprostřed).

Reklama

Pro Shohreh Bayatovou to měl být vrchol kariéry. Poprvé totiž šéfovala rozhodčím na ženském světovém šampionátu v šachu, jehož první kolo se konalo v Šanghaji. Kvůli fotkám pořízeným na akci se ale možná nebude moci vrátit do Íránu.

Článek

Úspěch 32leté íránské rozhodčí zastínilo zveřejnění fotografií z mistrovství, kde je Bayatová vidět bez pokrývky hlavy. Šátek neboli hidžáb přitom musí povinně nosit všechny íránské ženy. Sudí se teď podle svých slov bojí návratu do země, kde mohou být ženy zadrženy za porušování pravidel oblékání.

„Podívala jsem se na telefon a viděla ty fotky všude v íránských médiích. V nich tvrdili, že na sobě nemám šátek, protože protestuji proti hidžábu,“ řekla britské BBC Bayatová.

Bayatová řekla, že si hlavu na mezinárodních akcích vždy zakrývala, přestože s těmito pravidly nesouhlasila. „Je to proti mému přesvědčení. Lidé by měli mít právo si zvolit, jak se chtějí oblékat, nikdo by je neměl k ničemu nutit,“ vysvětlila rozhodčí médiím ve Vladivostoku, kde právě probíhá druhé kolo světového šampionátu. „Tolerovala jsem to, protože žiji v Íránu. Neměla jsem jinou možnost,“ dodala Bayatová.

Tentokrát se ale Bayatová dostala do vážných problémů. Fotografie, které obletěly všechna íránská média, ji ukazují sice se šátkem, ale přehozeným jen přes její ramena, nikoliv vlasy. Íránská šachová federace Bayatovou podle jejích slov vyzvala, aby „reagovala na rozruch a něco napsala“. Podle sudí šlo o výzvu k omluvě. Na obranu íránského zákona o oblékání vystoupit odmítla.

Návrat do rodné země se aktuálně pro Bayatovou jeví jako značný risk. „V Íránu jsou kvůli pokrývce hlavy ženy i ve vězení. Je to velmi vážný problém. Možná by mě chtěli použít jako případ exemplárního potrestání,“ řekla rozhodčí stanici BBC. Dodala, že když viděla internetové reakce, tak „úplně zpanikařila“.

Mezinárodní šachová federace (FIDE) se k situaci zatím oficiálně nevyjádřila, protože Bayatová neporušila žádné z pravidel federace. Rozhodčí se ale na Twitteru zastal anglický velmistr a viceprezident FIDE Nigel Short.

Bayatová tvrdí, že požádala íránskou šachovou federaci, aby se zaručila za její bezpečný návrat do země. To ale federace odmítla, podle rozhodčí je totiž pod tlakem z vyšších míst. Bayatové se nelíbí, že diskuse o tom, jak se obléká, zastínila její sportovní úspěchy.

Íránka je jednou z mála rozhodčích na nejvyšší světové úrovni a jedinou zástupkyní Asie v této společnosti. „Jediné, o co se starají, je můj hidžáb, a ne moje úspěchy. To mi opravdu vadí,“ řekla sudí BBC.

Kauza přichází chvíli poté, co svůj odchod ze země oznámila reprezentantka v taekwondu Kimia Alizadehová. Bronzová medailistka z olympijských her v Riu de Janeiru na svém Instagramu napsala, že z Íránu částečně odešla právě kvůli striktním pravidlům v oblékání.

O svém dalším směřování si ale Bayatová není jistá. Protože už se ale pravděpodobně nemůže do Íránu vrátit, rozhodla se, že už nemá co ztratit, a hidžáb zcela odstranila. „Je to velmi těžké rozhodnutí. Cítím se opravdu smutně, protože mi bude chybět moje rodina,“ svěřila se britské BBC. „Kdybych měla na výběr, určitě bych se do Íránu vrátila,“ říká Bayatová. „To teď ale není možné, protože nevím, co by se mi mohlo stát,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované