Hlavní obsah

Íránské lodě ohrožují v Perském zálivu americká plavidla, už se i střílelo

Napětí mezi Íránem a Spojenými státy roste. Projevuje se i incidenty v Perském zálivu.Video: AP

 

Reklama

K americkým lodím hlídkujícím v Perském zálivu se v poslední době nebezpečně přiblížilo několik plavidel Íránských revolučních gard. Oznámilo to včera americké námořnictvo.

Článek

Nejnovější incident se stal toto pondělí, kdy americká hlídková loď USS Firebolt vystřelila varovné výstřely poté, co se k ní na pouhých 62 metrů přiblížily lodě Íránských revolučních gard, uvedla agentura AP s odvoláním na americké námořnictvo.

Posádka USS Firebolt vyzvala íránská plavidla, aby se nepřibližovala. Poté, co nereagovala na výzvy ani na zvukové signály, vypálila americká loď varovný výstřel. Plavidla poté odplula do bezpečné vzdálenosti.

Podobný incident se stal na začátku dubna, kdy se několik plavidel Íránských revolučních gard nebezpečně přiblížilo k americkým lodím. Šlo o íránskou loď Harth 55 doprovázenou několika rychlými čluny. Ta 2. dubna několikrát „ve zbytečné blízkosti“ překřížila trasu hlídkovacím lodím Wrangell a Monomoy, jež náleží k americké 5. flotile, která má základnu v Bahrajnu. Podle námořnictva byla vzdálenost mezi íránskými a americkými plavidly v jednom okamžiku jenom 64 metrů.

Posádka na Wrangellu byla nucena k rychlé akci, aby zabránila kolizi. „Americké posádky vydaly opakované varování, což ale lodi Harth 55 nezabránilo v nebezpečných manévrech,“ uvedlo námořnictvo.

AFP připomíná, že USA o incidentu informují v den, kdy ve Vídni znovu jednají signatáři dohody o íránském jaderném programu ve snaze udržet dokument při životě, i když USA od něj odstoupily a Írán ho porušuje.

Reklama

Doporučované