Hlavní obsah

Íránský prezident Rúhání varoval KLDR před Spojenými státy. Nelze jim věřit, tvrdí

USA nelze věřit, tvrdí íránský prezident Rúhání.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Setkání Íránců se Severokorejci a možná vyhlídka sbližování není nejlepší zprávou pro prezidenta USA Trumpa. Ten chce s KLDR uzavřít dohodu o jaderném odzbrojení Korejského poloostrova, vztahy Washingtonu s Íránem přitom klesly na bod mrazu.

Článek

Íránský prezident Hasan Rúhání se sešel s ministrem zahraničí Severní Koreje Ri Yong-hoem. Rúhání přitom ministra varoval, že Spojeným státům americkým nelze věřit, především kvůli krokům administrativy prezidenta Trumpa. Ten letos jednostranně vypověděl jadernou dohodu s Íránem z roku 2015 a znovu uvalil tvrdé sankce na Írán.

„Kroky americké administrativy v těchto letech způsobily, že USA nelze považovat za důvěryhodné a spolehlivé…” citovala Rúháního zpravodajská agentura IRNA.

Ministr zahraničí KLDR Ri přitom řekl, že vypovězení smlouvy ze strany USA „porušilo mezinárodní pravidla a regulace”. Podle něj je nyní součástí strategické politiky Pchjongjangu prohloubení vztahů s Teheránem.

To přitom není dobrá zpráva pro prezidenta Trumpa, který usiluje o denuklearizaci Korejského poloostrova a uzavření dohody s Kimovým režimem. Ten usiluje o jaderné ozbrojení navzdory sankcím a rezolucím Rady bezpečnosti OSN, uvádí agentura Reuters.

O Íránu Trump dlouhodobě hovoří jako o jedné z největších regionálních i světových hrozeb a největším podporovateli terorismu na planetě.

Reklama

Doporučované