Hlavní obsah

Íránský prezident uklidňoval protestující, jeho země prý americkým sankcím odolá

Íránci protestují proti propadu rijálu.Video: Daniel Andrisák

 

Reklama

Íránský prezident Hasan Rúhání v úterý uklidňoval rozbouřené obyvatelstvo, to protestovalo proti prudkému pádu jejich měny vůči dolaru.

Článek

Íránská vláda je schopná odolat ekonomickému tlaku vyvolanému obnovou amerických sankcí. Řekl to dnes íránský prezident Hasan Rúhání. Íránská agentura Fars napsala, že v části teheránského velkého tržiště pokračuje stávka. V pondělí se obchodníci shromáždili před parlamentem k protestu proti prudce klesajícímu kurzu íránského rijálu vůči dolaru.

Podle agentury Reuters není jasné, co se dnes dělo na tržišti, lidé prý v ulicích zapalovali odpadkové koše a bránili v zásahu pořádkové policii.

Podle snímků šířených na sociálních sítích obchodníci stávkují i v dalších městech, v Aráku, Šírázu a Kermánšáhu.

Po pondělních srážkách v Teheránu byla podle Reuters vidět na tržišti policie. Lidé protestují proti pádu rijálu, jehož kurz v pondělí na černém trhu spadl vůči dolaru na 90 000:1. Obchodníci tvrdí, že to narušuje prodej a zvyšuje cenu importovaného zboží.

Rúhání dnes prohlásil, že vládní příjmy v minulých měsících zůstaly nezměněny, a pád rijálu označil za důsledek „zahraniční mediální propagandy”. „Slibuji, že i v nejhorším případě budou Íráncům poskytnuty základní potřeby. Máme dostatek cukru, obilí i potravinářského oleje. Máme dostatek zahraniční měny, kterou můžeme dodat na trh,” sdělil prezident v projevu přenášeném televizí.

USA letos odstoupily od dohody o íránském jaderném programu z roku 2015 a v nejbližších měsících mají obnovit sankce. Očekává se, že by to mohlo Íránu snížit příjmy z vývozu ropy. Íránci na to reagují snahou vyměnit své úspory za dolary.

Mezinárodní měnový fond v březnu odhadl výši íránských rezerv a jeho zahraničního majetku na 112 miliard dolarů (2,5 bilionu Kč). Podle fondu měl Írán rozpočtový přebytek, což by mohlo zemi umožnit sankce přestát.

Ajatolláh Sádek Larídžání, který stojí v čele íránské justice, v pondělí pohrozil vysokými tresty lidem, kteří jsou za spekulacemi s měnou. Označil je za sabotéry a řekl, že riskují až 20 let ve vězení.

Reklama

Doporučované