Hlavní obsah

Íránský režim odváží z nemocnic těla zabitých demonstrantů neznámo kam

Foto: Twitter.com/mojahedineng

Protesty v Íránu podle Amnesty International nepřežilo až 100 lidí.

Reklama

Íránský režim z márnic odváží těla protestujících zabitých v posledních pěti dnech. Informovala o tom íránská exilová organizace Lidoví mudžáhedíni (PMOI).

Článek

PMOI potvrdili, že agenti íránského ministerstva, které se zabývá sběrem, analýzou a ochranou informací (VEVAK), vpadli do nemocnic ve městě Shiraz a odváželi zraněné protestující na neznámá místa. Rovněž měli podle íránské Národní rady odboje (NCRI) odvézt mrtvá těla protestujících z márnice v jedné z nemocnic.

Šíří se také četné zprávy o tom, že režim odmítá předat těla těch zabitých při protestech jejich rodinám. Ty se strachují, že jejich příbuzné pohřbili na neznámých místech. Zaměstnanec nemocnice v Teheránu řekl médiím, že v nemocnici o víkendu viděl 65 mrtvých těl protestujících.

Hojně dotované ceny benzínu se vláda minulý týden rozhodla zvýšit o 50 procent. Íránci, kteří jsou vystaveni kvůli obnoveným americkým sankcím velkým ekonomickým nesnázím, se okamžitě vydali do ulic protestovat. Íránské vedení přiznává pět obětí na životech a zhruba 1000 zatčených. Teherán protesty označuje za skončené, ze strany úřadů dobře zvládnuté a z jejich organizace viní Západ.

Internet obnoven

Úřady v několika íránských provinciích v pátek začaly obnovovat přístup k internetu, který byl v zemi přerušen kvůli protestům proti zdražení benzínu. Íránská agentura FARS oznámila, že připojení přes pevnou linku opět funguje mimo jiné v části metropole, znovu dostupné jsou i sociální sítě.

Protesty začaly minulý týden v pátek a podle organizace Amnesty International při nich přišlo o život přes 100 lidí, což ale Teherán nepotvrdil.

Podle agentury FARS nyní internet částečně funguje v provinciích Hormozgán, Kermánšáh, Markazí, Kom, Chorásáne Razaví, Východní Ázerbájdžán, Hamadán a Búšehr Bandar. Připojit se lze i v některých čtvrtích v hlavním městě. Nevládní agentura NetBlocks nicméně odhadla, že internetové připojení je dostupné pouze na desetině území Íránu.

Násilí je nepřijatelné

Evropská unie dnes vyzvala íránské úřady k větší zdrženlivosti vůči účastníkům demonstrací. „Jakékoli násilí je nepřijatelné, právo na svobodné shromažďování a vyjadřování musí být zaručeno,” sdělila v prohlášení mluvčí šéfky evropské diplomacie Federiky Mogheriniové.

K dění se vyjádřily také íránské elitní revoluční gardy, které ocenily – podle nich rychlou – reakci bezpečnostních sil proti účastníkům nepokojů. „Malé i větší incidenty vyvolané zvýšením cen benzínu se konaly v méně než 100 íránských městech. Díky prozíravosti a rychlosti ozbrojených a pořádkových sil se podařilo s nimi skoncovat za 24 hodin, někde za 72 hodin,” stojí v prohlášení gard.

Podle něj byli zadrženi hlavní organizátoři nepokojů, což přispělo ke zklidnění situace. Nejvíce zatčených připadá na Teherán a severní provincii Alborz, dále pak na středoíránský Šíráz, který je metropolí provincie Fárs.

Reklama

Související témata:

Doporučované