Hlavní obsah

Íránský ropný tanker se po explozi potopil. Nehodu ve Východočínském moři nepřežil nikdo z jeho posádky

Ropný tanker se po explozi potopil. Ropa kontaminovala oblast o rozloze 10 kilometrů čtverečníchVideo: AP

 

Reklama

Íránský prezident Hasan Rúhání vyjádřil rodinám posádky soustrast a vyzval příslušné vládní úřady, aby tuto tragédii vyšetřily a podnikly veškeré nezbytné právní kroky.

Článek

Íránský ropný tanker Sanchi, který po srážce s čínskou nákladní lodí týden hořel ve Východočínském moři, se potopil. Informovala o tom v neděli večer íránská televize PressTV. Pohřešovaných 29 námořníků patrně zahynulo ihned po kolizi a následné explozi, soudí podle shromážděných důkazů íránský námořní úřad. „Není žádná naděje, že zbylí členové posádky přežili,” řekl mluvčí íránských záchranářů v okamžiku, kdy byl tanker už ze dvou třetin pod vodou a požár se znovu rozhořel.

Posádku lodi tvořilo 32 mužů - 30 Íránců a dva Bangladéšané. V pondělí záchranáři našli jednoho mrtvého člena posádky, v sobotu těla dalších dvou. Podle čínské televize CCTV byli oba posledně zmínění mrtví v záchranném člunu. Čínský záchranný tým získal také údaje o plavbě a videozáznam o ní.

Íránský prezident vyhlásil kvůli neštěstí den státního smutku

V teheránském ústředí společnosti National Iranian Tanker, která je majitelem tankeru Sanchi, se shromáždili příbuzní námořníků projevující zármutek pláčem a výkřiky. Někteří z nich museli být přepraveni do nemocnice. „Třicet dva lidí zemřelo bez pohřbu a bez rakví. Shořeli na popel, zatímco jejich rodiny tady naříkaly,” uvedla jedna z žen.

Íránský prezident Hasan Rúhání vyjádřil rodinám posádky soustrast a vyzval příslušné vládní úřady, aby tuto tragédii vyšetřily a podnikly veškeré nezbytné právní kroky. Íránská vláda kvůli tomuto neštěstí vyhlásila na pondělí den státního smutku.

Tanker Sanchi plul pod panamskou vlajkou a přepravoval ropu z Íránu do Jižní Koreje. Čínské plavidlo CF Crystal, zaregistrované v Hongkongu, neutrpělo takové škody, které by ohrozily jeho bezpečnost. Celá jeho 21členná čínská posádka byla zachráněna.

Zatím není jasné, proč ke srážce lodí zhruba 300 kilometrů východně od Šanghaje došlo. Podle čínských státních médií byl z tankeru získán hlasový záznamník fungující podobně jako černé skříňky v letadlech. Čínská média rovněž uvedla, že tankerem dnes otřásla mohutná exploze, po které plavidlo kleslo do moře. Ropa z tankeru podle nich kontaminovala oblast o rozloze deseti kilometrů čtverečních.

Reklama

Doporučované