Hlavní obsah

Íránští fotbalisté běhají v Rusku po nákupech. Nike jim zrušil dodávku kopaček

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Americká společnost Nike se rozhodla zrušit smlouvu s íránskou reprezentací kvůli novým sankcím USA vůči Íránu.Video: Josef Mačí, AP

 

Reklama

Americká společnost Nike odvolala kvůli americkým sankcím těsně před mistrovstvím světa v Rusku dodávku kopaček pro íránskou reprezentaci.

Článek

Íránské fotbalisty čeká už v pátek první zápas mistrovství světa s Marokem. Musí ale řešit zásadní problém - kde vzít kopačky.

Dodavatel íránské reprezentace Nike totiž těsně před šampionátem oznámil, že s blízkovýchodní zemí ruší smlouvu. A to kvůli novým sankcím, které se chystá americký prezident Donald Trump zavést vůči Íránu po vypovězení jaderné dohody.

„Americké sankce znamenají, že Nike, jako americká společnost, nemůže v tuto chvíli dodávat boty hráčům íránského národního týmu,” uvedl Nike v prohlášení.

Íránský trenér Carlos Queiroz, který v minulosti trénoval třeba portugalskou reprezentaci nebo Real Madrid, žádá o pomoc mezinárodní fotbalovou federaci FIFA.

„Hráči jsou zvyklí na své sportovní vybavení, není správné to měnit týden před tak důležitými zápasy,” dodal kouč íránského národního týmu.

Jeho svěřenci zatím řeší problém po svém. Někteří si kopačky půjčí, jiní se je vydali koupit do obchodů. Na sociálních sítích mezitím vyzývají íránští uživatelé k bojkotu americké společnosti pod hashtagem „Ne Niku”.

Reklama

Související témata:
Kopačky

Doporučované