Hlavní obsah

Íránští hackeři chtěli nabourat e-maily jaderných vědců a Američanů dohlížejících nad sankcemi

„Okouzlující koťátko" zřejmě pracuje pro íránskou vládu, píše AP (ilustrační foto: Reuters).Video: Marek Martinovský, Shutterstock.com, AP

 

Reklama

Podle informací agentury AP skupina hackerů pod názvem „Okouzlující koťátko“ usilovala o prolomení mailů amerických státních zaměstnanců a zahraničních jaderných expertů. Zejména jejich zájem o atomové experty je podle analytiků znepokojující.

Článek

Íránští hackeři se pokoušejí nabourat do emailových účtů amerických úředníků, pověřených vymáháním protiíránských sankcí. Zároveň zjišťovali informace a útočili na účty zahraničních nukleárních expertů. S exkluzivním zjištěním přišla agentura AP.

AP čerpala z dat londýnské společnosti Certfa, která se zabývá službami v oblasti kyberbezpečnosti. Podle ní skupina hackerů podporovaných íránskou vládou – operující pod přezdívkou „Okouzlující koťátko” (Charming Kitten) – strávila poslední měsíce snahou nabourat se do účtů amerických státních zaměstnanců.

Seznam amerických úředníků zahrnoval představitele ministerstva financí, činovníky ministerstva obrany, kritiky Íránu a osoby pověřené vymáháním Trumpových sankcí proti Íránu. Mezi nimi byl například asistent amerického ministra obrany pro jadernou, chemickou a biologickou obranu Guy Roberts.

Cílem hackerů se ale stali také arabští jaderní vědci a osobnosti íránského občanského života, uvádí AP. Patří mezi ně například vědci pracující na civilních jaderných projektech ministerstva obrany Pákistánu nebo také íránští novináři a ochránci životního prostředí.

„Předpokládáme, že některé z (těchto útoků) mají za cíl zjistit, jak jsou na tom sankce,” sdělil AP expert na kyberšpionáž Frederick Kagan. Zájem hackerů o jaderné vědce je podle něj mnohem znepokojivější.

Hackery podporuje vláda

Seznam cílů íránských hackerů zajistila společnost Certfa poté, co lidé z Okouzlujícího koťátka zřejmě nedopatřením zapomněli uzavřít jeden ze svých serverů. Obsahoval 77 adres na Gmailu a Yahoo, podle analytiků se však jedná jen o zlomek napadených adres.

Zpráva zveřejněná společností Certfa spojuje činnost Koťátka s íránskou vládou. Tento závěr opírají o to, že někteří z hackerů omylem odhalili, že pracují na počítačích umístěných na území islámské republiky.

Zázemí, které mají hackeři k dispozici, podle pracovnice Certfy Allison Wikoffové naznačuje, že pravděpodobnost spolupráce s íránskou vládou hraničí s jistotou.

Dotazy AP na íránskou vládu zůstaly zatím bez odpovědi. Dřívější nařčení z kyberšpionáže Teherán rázně odmítl.

Reklama

Související témata:

Doporučované