Hlavní obsah

Irma udeřila naplno. Zemřelo zatím sedm lidí a většina budov na Barbudě šla k zemi

Hurikán Irma má zatím na svědomí sedm životůVideo: AP

 

Reklama

Nejméně sedm lidí zemřelo během řádění hurikánu Irma v Karibiku.

Článek

Škody způsobené hurikánem Irma rostou. Z ostrovů udělal hromadu sutin.

Šest úmrtí je hlášeno na ostrově Svatý Martin, kde hurikán zničil třetí největší karibské letiště. Na ostrově Barbuda zabil hurikán dítě. Jeho rodina se snažila utéct z poničeného obydlí.

Ostrov je podle slov tamního premiéra Gastona Brownea zničen z 95 procent. Rozsah škod na ostrově zkontroloval z vrtulníku. „Je to úplná spoušť. Ostrov je doslova pod vodou. Ze současného pohledu je Barbuda stěží obyvatelná,“ uvedl. Škody Browne odhadl na 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

Druhá část státu, ostrov Antigua, přečkala hurikán bez větších škod na majetku i životech.

Hurikán se také přehnal přes Portoriko, jehož polovina obyvatel se ocitla bez proudu. Bez pitné vody je asi 50 tisíc lidí. Podobné problémy mají i lidé na ostrově Svatý Martin.

Na příchod Irmy se připravují obyvatelé Dominikánské republiky, Haiti, Kuby, Bahamských ostrovů a Floridy. Tam začala evakuace lidí v části Florida Keys.

Podle meteorologů bude Irma nejhorším hurikánem, který zasáhl ostrov od roku 1928. Hurikán San Felipe tehdy zabil na své cestě Karibikem přes 2700 lidí. Vítr spojený s hurikánem Irma dosahuje rychlosti až 300 km za hodinu.

Mezitím ve stejné oblasti posilují další dvě bouře - José a Katia, obě dvě dosahují síly prvního, nejnižšího stupně hurikánové stupnice.

Reklama

Doporučované