Hlavní obsah

Irové zvolili pat. Podle odhadů dostaly hlavní strany po 22 procentech

Foto: Charles McQuillan / Getty Images

Připomínka tvrdé hranice mezi Severním Irskem a Irskem se stala jednou z fotografií loňského roku.

Reklama

Voliči v Irsku v předčasných volbách rozhodovali o novém složení parlamentu. O jejich přízeň mezi sebou soupeřily Fine Gael současného premiéra Lea Varadkara, Fianna Fáil Micheála Martina a levicová Sinn Féin vedená Mary Lou McDonaldovou. Podle prvních odhadů se všechny tři strany dostaly k podpoře 22 procent.

Článek

Pokud má v Irsku některá ze stran zálusk na pohodlné většinové vládnutí bez koaličního partnera, musí dát dohromady minimálně 80 poslanců. Podle prvních odhadů se k této metě nepřiblížila ani jedna z formací. Voliči podle prvních odhadů rozdělili hlasy mezi tři hlavní strany prakticky stejně, každé 22 procent. Žádná ze zbývajících formací nepřekročila hranici deseti procent.

Varadkarova Fine Gael zemi vládla od roku 2016, aniž by měla v parlamentu většinu, dohodla se totiž s hlavní opoziční stranou Fianna Fáil. Řádné parlamentní volby se měly konat až v roce 2021, ale v polovině ledna se 41letý Varadkar rozhodl předejít pádu svého kabinetu a vypsat předčasné volby.

Současný premiér odevzdal svůj hlas kolem poledne na jednom z dublinských předměstí. Nejmladší premiér v irských dějinách podle agentury AFP působil uvolněně, ačkoli by jeho strana mohla po volbách přijít o pozici nejsilnějšího parlamentního hráče.

Fine Gael, Fianna Fáil i Sinn Féin měly v posledních průzkumech preferencí zhruba stejnou podporu voličů, a očekává se tak, že volby vyústí v další parlament bez většiny jedné strany. Největším příběhem kampaně je vzestup Sinn Féin, která je dlouhodobě v popředí politické scény v Severním Irsku, jižně od hranice ale podobný vliv v posledních dekádách neměla. Nyní by mohla otřást zvyklostmi irské politiky, v níž se už skoro 90 let u moci střídají pouze zbylé dva jmenované subjekty.

Hlasování se koná jen několik dnů poté, co Británie vystoupila z Evropské unie. Téma brexitu v posledních letech výrazně ovlivnilo politickou debatu v Irsku, které pojí se Severním Irskem pozemní hranice a které dlouhou dobu hrálo Varadkarovi do karet. Ale posílila také Sinn Féin, která dlouho volá po sjednocení irského ostrova a kromě toho oslovila voliče levicově mířenými návrhy na řešení bytové krize nebo přetíženého zdravotnictví.

Zvláštností irského volebního systému je, že lidé žijící na ostrovech patřících k Irsku mohli svůj hlas odevzdat už v pátek. Jde o tradici z dob, kdy bylo třeba zajistit, aby se hlasovací urny dostaly na pevninu včas ke sčítání i v případě špatného počasí. Zákon, který by volební den v celé zemi sjednotil, se do vyhlášení nynějších předčasných voleb nepodařilo irským poslancům schválit.

Irský parlament má 160 křesel, ale jeho předseda ve většině případů nehlasuje, takže 80 hlasů k nejtěsnější většině stačí.

Reklama

Doporučované