Hlavní obsah

Irská rozvědka prohledává ruskou ambasádu kvůli tajné základně

Foto: Profimedia.cz

Ruská civilní rozvědka SVR oslavila v prosinci 100. výročí své existence. Hold jí vzdal i ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Irské zpravodajské služby dohlížejí na stavební práce v areálu ruského velvyslanectví na předměstí Dublinu. Obávají se, že ruští špioni propašovali do přístavby tajnou základnu. Rusové se k situaci odmítli vyjádřit.

Článek

Irská vláda musela v roce 2018 narychlo schválit zákon, který zabránil plánovanému rozšíření komplexu ruské ambasády. Důvod? Práce počítaly se zvětšením budovy z původních 2000 metrů čtverečních na 10 000. Irští zákonodárci ze stavebních plánů plných záhadných místností a struktur usoudili, že velvyslanectví v Rathgaru na předměstí Dublinu představuje hrozbu pro národní bezpečnost.

Zdá se ale, že ani vynucená změna architektonického návrhu neodradila ruské špiony od výstavby tajné základny. Přestože nakonec dostali povolení jen k menším úpravám, irské zpravodajské služby se obávají, že nově postavené podzemní parkoviště pro 23 vozidel v zadní části komplexu ve skutečnosti slouží k něčemu jinému. Není totiž jasné, na co by ho Ruská federace potřebovala. V areálu má být parkovacích míst dostatek.

Ambasádu nyní prověřují jednotky irské zpravodajské služby, které běžně monitorují i činnost ruských tajných služeb na irské půdě. O výsledku vyšetřování poté informují tamní Výbor pro národní bezpečnost, který se zodpovídá irskému předsedovi vlády Micheálovi Martinovi. Pokud by se podezření potvrdilo, není jasné, jak může irská vláda reagovat.

„Všechna ruská velvyslanectví na světě disponují tajnými agenty, kteří pracují pod diplomatickou ochranou. Ambasáda v Dublinu je specifická tím, že se používá jako místo, kde se shromažďují zpravodajské informace z celé Evropy. Velvyslanectví v Praze zase funguje jako podpůrná základna pro operace v Německu. Irsko hraje obdobnou roli pro ruskou špionáž ve Velké Británii, Francii či v Holandsku,“ sdělil britskému listu The Times nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb.

Irsko bylo do nedávna považováno za poměrně tolerantní vůči ruským špionům ve srovnání se zeměmi jako jsou Francie či Velká Británie.

„Je třeba zvážit dvě věci. Irsko je členem Evropské unie, ale není členem NATO, které by po něm vyžadovalo založení kontrarozvědky. Proto bylo do nedávna vnímáno jako shovívavé,“ vysvětlil pro britský deník Mark Galeotti, expert na Rusko z londýnského think-tanku Royal United Services Institute (RUSI).

V Irsku působí jak civilní ruská zpravodajská služba SVR, tak obávaná armádní rozvědka GRU. Podle britského deníku sbírá SVR kompromitující materiály na irské politiky a státní zaměstnance. Úkolem GRU má být získání tajných informací od lidí z technologického a vědeckého sektoru. Na ambasádě by měli působit také kryptologové, kteří se specializují na šifrování a přenos telekomunikačních dat. Tito zaměstnanci nesmí opustit budovu velvyslanectví bez doprovodu, aby je na svou stranu nezlákali agenti z cizích zpravodajských služeb.

Ruské velvyslanectví se k vyšetřování odmítlo vyjádřit, ale již dříve obvinilo irskou vládu z „hraní her“, píší The Times.

Reklama

Doporučované