Hlavní obsah

Irsko čekají bouřlivé zelené oslavy. Den svatého Patrika se ale oslaví i u nás

Jak Irové slaví Den svatého Patrika?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Irsku, ale i dalších státech bude v neděli hodně veselo. Irové na celém světě budou slavit Den svatého Patrika, tedy patrona Irska. Jako tradičně bude oslavy doprovázet zelená barva. Slavit se bude také v Česku.

Článek

Tento svátek vznikl před několika stovkami let. Patrik je patron celého Irska. A proč doprovází oslavy zelená barva? „U nás je vše zelené. Hodně prší a celá země je krásně zelená,“ vysvětluje Travis O' Neal, irský zpěvák žijící v Česku.

A když vše zelené, tak také pivo. V Irsku se tak během oslav pije brčálové pivo. Nejde ale o žádný speciální druh piva, pivo je nazeleno obarveno barvivy. Typickým jídlem je pak slanina a zelí.

„Je to o tom, že se hodně potkávají přátelé a rodiny. Ve větších městech jsou oslavy bujaré, pořádají se také průvody. My se sejdeme celá rodina a slavíme to klidněji,“ říká Travis O' Neal.

Slavit se bude také v Praze.

V devadesátých letech vznikly v Česku první Irské bary. To sem také začali proudit Irové jak za prací, tak jako návštěvníci. A právě v této době se i u nás začal Den svatého Patrika slavit. Letos proběhne v Praze už potřetí Tour svatého Patrika. Slavit se bude od soboty až do neděle. „Začínáme na náplavce, kde lidé budou moci ochutnat irské speciality. Jako například irské ústřice. Dalším místem bude Holešovická tržnice, kde budou irští komici a bude se pokračovat i hudbou. Na oslavách zahraje Travis O' Neal,“ zve na akci Michal Rolčík, organizátora oslav v Praze.

Další podrobnosti o oslavách svatého Patrika se dozvíte v úvodním videu. Jde o rozhovor z pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované