Hlavní obsah

Irsko chystá další referendum. Hlasovat by se tentokrát mělo o zrušení zákona proti rouhání

V Irsku chtějí zrušit zákon proti rouhání. S interrupcemi se to povedlo.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Občané Irské republiky by na podzim měli rozhodnout o tom, zda zrušit zákon proti náboženskému rouhání. To lze podle stávající legislativy trestat sankcemi, a to až ve výši desítek tisíc eur.

Článek

Referendum v katolickém Irsku by se mělo konat v říjnu, ve stejný den, kdy se budou konat prezidentské volby. Podle zpravodajského serveru britského Guardianu to oznámil irský premiér spravedlnosti Charles Flanagan.

Zákon proti náboženskému rouhání je zakotven v irské ústavě už od roku 1937. V roce 2009 pak irský parlament zavedl sankce za rouhání, které mohou dosahovat až 25 tisíc euro. To je více než 600 tisíc českých korun.

Kvůli nařčení z rouhání byl v minulosti irskou policií vyšetřován například herec Stephen Fry. Údajně měl ve vysílání celostátní televize RTÉ označit boha za hlupáka, sobce a evidentního šílence. Policie nakonec případ odložila kvůli tomu, že nenašla dostatečný počet pobouřených lidí.

Referendum o zrušení zákona proti rouhání slibovalo už několik irských vlád, nikdy však neprošlo. Zlomovým bodem byl až květnový plebiscit, při kterém se Irsko vyslovilo pro legalizaci interrupcí.

Jak uvedl irský ministr spravedlnosti Charles Flanagan, Irsko vysílá zrušením takových zákonů, jako je ten zakazující rouhání, důležitou zprávu o svých současných hodnotách. „Věříme, že takové zákony by vůbec neměly existovat,“ uvedl v rozhovoru pro BBC.

Reklama

Doporučované