Hlavní obsah

Islám je nebezpečnější než nacismus, řekl radikál Wilders měsíc před volbami, v nichž má šanci uspět

Televizní rozhovor nizozemského politika Wilderse.

 

Reklama

Vůdce radikální pravice v Nizozemsku Geert Wilders přirovnal islám k nacistické ideologii. Chce uzavřít nizozemské hranice.

Článek

„Věřte mi, islámská ideologie je možná ještě nebezpečnější než nacismus. Islám se tváří jako náboženství, ale je to ideologie,” pronesl v televizním rozhovoru vůdce nizozemské pravicové radikální Strany pro svobodu Geert Wilders. Zauvažoval také nad zákazem veškerých symbolů islámu. Nizozemsko jako právní stát by to podle něj jen posílilo.

Při rozhovoru s novinářem Rickem Niemanem dále Wilders podle agentury Reuters mluvil i o uzavření nizozemských hranic: „Chceme vytvořit naše vlastní Nizozemsko, uzavřít hranice a nechat si všechny peníze, které cizincům dáváme.”

Volby se blíží

Za měsíc, 15. března, čekají Nizozemsko parlamentní volby. Wildersovu Stranu pro svobodu některé průzkumy pasují na vítěze. Podle agentury DPA se Wilders a další podobně zaměření politici napříč Evropou vezou na vlně Donalda Trumpa, který se značně populistickým programem vyhrál v listopadu americké prezidentské volby. „Je jedním z nás a myslím, že to, co se stalo v Americe, se může stát i u nás," reagoval na Trumpův úspěch Geert Wilders, který se s budoucím americkým prezidentem shoduje třeba v odporu k imigraci či k muslimům.

Pokud Wilders nadcházející parlamentní volby v Nizozemsku vyhraje, bude jen těžko hledat politického partnera pro vytvoření koalice. Některé strany, včetně Lidové strany pro svobodu a demokracii premiéra Marka Rutteho, které průzkumy přisuzují druhé místo, zcela vyloučily možnost jakékoliv povolební spolupráce s Wildersem.

Reklama

Doporučované