Hlavní obsah

Islám se bez sexuální revoluce neobejde, říká imámka, které hrozí smrt na každém kroku

Raději budu neustále pod policejním dozorem, než bych mlčela, říká imámka Seyran Ateş (rozhovor je se simultánním překladem).Video: Adam Junek

 

Reklama

Češi si neuvědomují nebezpečí extremismu, ale nejste tu v bezpečí. Ti, co financují extremisty v Evropě, posílají peníze i sem, říká německá aktivistka Seyran Ateş.

Článek

V Německu založila liberální mešitu, kde se modlí ženy a muži spolu. Odmítá nosit zahalenou hlavu a jako imámka vede i „své ovečky“ při modlitbě.

„Islám potřebuje sexuální revoluci, protože ten apartheid žen a mužů prosazovaný tradicionalisty je nemocný. Islám potřebuje obrodu, aby se stal běžnou součástí 21. století a nebyl příčinou nárůstu extremismu,“ říká německá právnička tureckého původu Seyran Ateş ve Výzvě Seznamu.

Kvůli svým názorům je už jedenáct let pod permanentní policejní ochranou. Je totiž pod několikanásobnou fatvou a denně čelí desítkám výhrůžek zabitím.

Teď se postavila do čela iniciativy Stop extremismu, která sbírá podpisy po celé Evropě, aby se politici museli hrozbou extremismu začít vážně zabývat.

„To, že jej podcenili, je vidět na výsledku německých voleb. Vůbec nepochopili, že se lidé skutečně bojí, že přijdou o svou kulturu a svou zem. A proto se tak výrazně prosadila Alternativa pro Německo,“ hodnotí nedělní německé volby, které nepřesvědčivě vyhrála Angela Merkelová.

Proč podle ní musela Angela Merkelová otevřít hranice uprchlíkům? Co je třeba k sexuální revoluci v islámu? A k čemu bude dobrá? Jaké to je být pod neustálým dozorem? To vše ve Výzvě, kterou si můžete nahoře pustit ve videu s překladem, nebo dole v původním anglickém znění.

Pokud se někdo nemůže v mešitě soustředit na modlení jen proto, že je vedle něj žena, pak potřebuje psychologa, tvrdí imámka Seyran Ateş (rozhovor v původním znění).Video: Adam Junek

Reklama

Související témata:

Doporučované