Hlavní obsah

V Dortmundu začal pod dohledem policie odložený zápas. Hráčům se nechtělo, UEFA ale zatlačila

Co se dělo před stadionem Borussie Dortmund než začal zápas?

 

Reklama

Zraněnému fotbalistovi Dortmundu vyndali ze zápěstí kovové úlomky z bomby, policie zadržela prvního podezřelého. Odložený zápas se bude hrát večer.

Článek

18:45 - Odložený zápas Ligy mistrů mezi Borusií Dortmund a AS Monaco začal.

18:29 - Fanoušci Monaka projevili solidaritu s hráčem Dortmundu Marcem Bartrou, který byl zraněn při výbuchu. Před zápasem skandovali jeho jméno.

18:02 - „Co vím z okruhů hráčů, mnoho z nich dnes nechtělo hrát, ale UEFA na ně hodně tlačila," řekl televizní expert Lothar Matthäus ve vysílání Sky.

17:43 - Hráči Dortmundu přicházejí na trávník. Fanoušci je vítají velmi přívětivě.

17:39 - Fanoušci pomalu přicházejí k aréně. Jeden z nich popsal situaci na místě.  „Byly tu rozsáhlá bezpečností opatření, vstupní  prohlídky jsou velmi intenzivní," řekl fanoušek Christian Aller pro FOCUS Online.

17:32 - Náhradní autobus dorazil k dortmundské aréně. Cesta proběhla bez incidentů. 

17:30 - Hráči Dortmundu se mohou rozhodnout, jestli chtějí proti AS Monacu nastoupit, nebo ne. „Zeptali jsme se kluků, jak se cítí. Pokud někdo řekne, že se necítí dobře, nebude muset hrát,” řekl deníku Rheinische Post trenér brankářů Borussie Dortmund Wolfgang de Beer.

17:20 - UEFA zpřísní bezpečnostní opatření i v Madridu a Mnichově, kde se dnes odehrají další čtvrtfinálové zápasy. „Po včerejším incidentu v Dortmundu UEFA reviduje bezpečnostní opatření při dnešních utkáních, bezpečnostní postupy budou odpovídajícím způsobem posílené,” uvedla UEFA v prohlášení.

17:00 - Marc Bartra poslal fanouškům na Twitteru zprávu: „Ahoj! Jak můžete vidět, je mi mnohem lépe. Děkuji za všechny vaše zprávy! Veškerou svou sílu posílám svým spoluhráčům, fanouškům a Borussii na dnešní večer.”

16:50 - Proč autobus Borussie Dortmund neměl speciální ochranná skla, když automobily celebrit je často mají? Podle společnosti MAN, která dodává autobusy 11 bundesligovým týmům včetně dortmundského klubu, to nedovolují bezpečnostní předpisy. Jelikož má autobus dvoje dveře na jedné straně, slouží v případě nehody okna jako únikové východy. Sklo tedy nesmí být nerozbitné. „Přejeme Marcu Bartrovi a zraněnému policistovi rychlé uzdravení,” připsala společnost MAN na Twitter.

16:30 - První fanoušci přichází ke stadionu. Zástupci Borussie Dortmund a policie upozornili už dříve příznivce obou týmů, ať dorazí k dějišti zápasu s dostatečnou časovou rezervou, protože se budou u vstupních prohlídek tvořit fronty. Policie prohledala stadion i jeho okolí, ale žádné podezřelé předměty nenašla. Utkání má začít v 18:45.

16:05 - Podezřelý, kterého policie v souvislosti s útokem zadržela, je podle německých médií 25letý Iráčan z Wuppertalu. Policie pátrá také po druhém člověku, 25letém Němci z Fröndenbergu. Podle listu Express a Kölner Stadt-Anzeiger mají oba možní pachatelé blízko k Islámskému státu. Alespoň jeden z nich měl být v inkriminovanou dobu poblíž výbuchu.

15:35 - Kancléřka Angela Merkelová ocenila solidaritu všech fanoušků z Německa, Dortmundu a Monaka. „Je to jasné odsouzení jakéhokoliv druhu násilí,” řekla. Kancléřka se zaručila za vyšetřovatele, že udělají vše pro to, aby se případ co nejdříve vyřešil.

15:11 - Jediný zraněný hráč Borussie Marc Bartra nebude až do konce fotbalové sezóny k dispozici. „Má za sebou operaci,“ řekl prezident BVB Reinhard Rauball. Obránce Dortmundu utrpěl zlomeninu zápěstí, z něhož lékaři museli vyjmout „cizí těleso". Šlo o kovové úlomky, kterými pachatel „vylepšil" výbušné zařízení použité k atentátu na autobus Borussie.

14:55 - Státní zastupitelství zpochybnilo pravost dopisu publikovaného na serveru Indymedia, v němž se k útoku hlásili krajně levicoví extremisté. „Po počátečním posouzení máme vážné pochybnosti o jeho autenticitě,” uvedla mluvčí státního zastupitelství.

14:20 - Frauke Köhlerová ze státního zastupitelství potvrdila, že v souvislosti s útokem zadržela policie islamistu. Po dalším muži pátrá.

Studio Seznam Zprávy o teroristickém útoku na fotbalisty Borussie:

Teroristický útok na fotbalisty Borussie.

14:15 - Útok na autobus fotbalistů Borussie Dortmund byl teroristický čin. Oznámilo to německé nejvyšší státní zastupitelství, které si vyšetřování převzalo. Je to tak běžné v případech stíhání závažných teroristických činů.

„Víme, že výbušná zařízení byla opatřena kovovými čepy. Jeden takový se zaryl do opěrky hlavy u jednoho ze sedadel v autobuse. Dá se mluvit o obrovském štěstí, že se nestalo něco strašného," citoval server Focus státní zástupkyni Frauke Köhlerovou.

11:35 - Německá média píší, že k výbuchu se přihlásili - nezávisle na sobě - dva pachatelé. A to skrze dopisy. Jeden dopis našli vyšetřovatelé na místě, druhý se objevil na internetu.

Autobus zasáhly tři výbuchy. Bomby, které byly ukryty ve křoví u silnice, poničily vozidlo na dvou místech a vyrazily sklo několika oken. Úlomky zranily španělského obránce Marca Bartru, jenž má zlomené zápěstí a pořezanou ruku.

Fotbalista Luděk Zelenka líčí, co se v Dortmundu dělo:

Fotbalista a komentátor Luděk Zelenka byl přímo na stadionu Borussie, když došlo k útoku.

První dopis: „Ve jménu Alláha"

Poblíž místa útoku se našel první z dopisů. Podle deníku Süddeutsche Zeitung začíná slovy „Ve jménu Alláha, milosrdného a soucitného”. Vyšetřovatelé proto zkoumají možné islamistické pozadí útoku.

Pisatel obviňuje německé stíhačky Tornado, které operují v rámci vojenské mise proti Islámskému státu v Sýrii, z vražd muslimů. Dopis obsahuje zmínku o předvánočním útoku v Berlíně a jako hlavního viníka označuje německou kancléřku Angelu Merkelovou.

„Ale patrně, Merkelová, se nestaráš o své malé, špinavé věci. Tvoje Tornada stále létají nad územím chalífátu, kde vraždí muslimy,” píše se podle agentury DPA v dopise.

Policie vyšetřuje dva dopisy v souvislosti s útokem na autobus v Dortmundu.Video: Josef Mačí

Druhý dopis: „Borussie je symbolem rasismu a nacismu"

Na internetu se ale k útoku přihlásili i krajně levicoví antifašisté. Podle autorů se cílem atentátu stal dortmundský celek kvůli tomu, že symbolizuje „rasismus, nacismus a pravicový populismus”, píše DPA.

Čtvrtfinálový zápas Ligy mistrů s francouzským AS Monaco UEFA odložila na středu večer. Fanoušci obou týmů se navzájem podpořili. Monačtí ještě na stadionu skandovali jméno soupeře a podporovatelé Dortmundu na oplátku nabídli monackým ubytování.

Reklama

Doporučované