Hlavní obsah

Islamisté útočili v somálském Mogadišu, 31 lidí zemřelo

Útok v Mogadišu nepřežilo 31 lidíVideo: Ruptly

 

Reklama

Islamistická teroristická skupina Šabáb napojená na Al-Káidu zaútočila v hlavním městě Somálska. Při explozi automobilu u hotelu a následné střelbě zemřelo 31 lidí.

Článek

Při středečním útoku islamistické teroristické organizace Šabáb na hotel a restauraci v somálské metropoli Mogadišu přišlo o život 31 lidí a dalších 40 bylo zraněno. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury.

Ozbrojenci při útoku použili střelné zbraně a nálož výbušnin v autě. Exploze nastala u vchodu do hotelu Posh, který je jediným podnikem v Mogadišu s diskotékou. Značnou část hotelu bomba zničila.

Ozbrojenci následně vnikli do pizzerie blízko hotelu a vzali si 20 lidí jako rukojmí, které pak drželi několik hodin. Několik lidí podle přeživších ozbrojenci zastřelili. Po půlnoci se bezpečnostním složkám podařilo zabít pět z atentátníků, a získat tak opět kontrolu nad restaurací.

„Operace je u konce, bezpečnostní složky útočníky zabily," řekl AFP mluvčí ministerstva bezpečnosti Mohamed Ahmed Arab. Mezi oběťmi byl podle něj jeden Syřan, který pracoval v restauraci jako kuchař.

Hnutí Šabáb, které je napojeno na teroristickou síť Al-Káida, usiluje o svržení vlády podporující západ a chce v zemi zavést právo šaría.

Organizace označila letos zvoleného somálského prezidenta Mohameda Abdullahiho Mohameda za bezvěrce a pohrozila útoky vůči Somálcům.

Mohamed, který byl prezidentem zvolen v únoru, slíbil zlepšit v Somálsku bezpečnostní situaci a vyhlásil Šabábu válku. Domnívá se, že s mezinárodní pomocí lze skupinu porazit do dvou let.

Na boji proti Šabábu v Somálsku se zatím podílí 22 000 vojáků Africké unie (AMISOM). Své síly ale země afrického společenství pravděpodobně začnou stahovat už příští rok a zemi zcela opustí do konce roku 2020.

OSN ve středu prodloužila misi v Somálsku UNSOM do konce března 2018. Rozšíření operací proti Šabábu schválil americký prezident Donald Trump. V neděli si nálety sil Spojených států na jihu Somálska vyžádaly životy osmi islamistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované