Hlavní obsah

Islamisté v Mosulu předvedli zbraně, tunely s výbušninami a sebevražedné útočníky

 

Reklama

Aliance označila první den útoku za ohromný úspěch.

Článek

Druhým dnem pokračuje útok na Mosul ovládaný Islámským státem. Irácká armáda postupuje od jihu a od severu směřují k městu kurdští pešmergové. Turecko oznámilo, že bojů se zúčastní také tisíce Iráčanů, které vycvičili turečtí vojáci. Předpokládá se, že postup budou zpomalovat četné nástrahy v podobě výbušnin. Islamisté se také brání nasazením sebevražedných atentátníků.

Kurdské síly dnes oznámily, že po pondělním dobytí několika vesnic východně od města nebudou zatím usilovat o další postup. Informovala o tom dnes agentura AP. Jeden z velitelů pešmergů AP řekl, že jeho jednotky dosáhly svého cíle a nyní budou jen „držet své pozice".

Fronta se nyní nachází asi 20 kilometrů jižně od Mosulu, napsal z místa zpravodaj BBC. Boje podle něj pokračovaly i v noci na dnešek, kdy radikálové útočili na tanky irácké armády.

Irácký vicepremiér Hošjar Zibarí řekl v pondělí CNN, že výsledky prvního dne ofenzivy byly „ohromné", a dodal, že operace proti IS se v dalších dnech bude stupňovat.

Podle mluvčího amerického ministerstva obrany Petera Cooka irácké síly v pondělí postoupily více, než se předpokládalo. Cook ale zároveň upozornil, že operace ještě nějakou dobu potrvá. „Uvidíme, zda IS povstane a bude bojovat," řekl BBC. Ať už se situace vyvine jakkoli, irácké síly podle něj budou schopny město dobýt. „Jsme připraveni je podpořit, stejně jako zbytek koalice," uvedl Cook.

Bitva o druhé největší irácké město a poslední velkou baštu IS začala v pondělí a počítá se s tím, že potrvá několik týdnů. Do bojů se zapojí desítky tisíc iráckých vojáků a příslušníků spojeneckých milicí.

Nad operací bdí mezinárodní koalice pod vedením Spojených států, která poskytuje iráckým pozemním silám leteckou, logistickou a zpravodajskou podporu. Významnou pomoc zajišťují také vojenští poradci a zvláštní jednotky několika západních států.

Reklama

Související témata:

Doporučované