Hlavní obsah

Islamisté zastřelili humanitární pracovníky. Popravu zachytili na videu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Islamisté na severovýchodě Nigérie zavraždili čtyři nigerijské humanitární pracovníky a jednoho člena ochranky, které unesli minulý měsíc. Videonahrávku zachycující vraždy následně zveřejnili.

Článek

K únosu pěti mužů došlo podle OSN během cesty po hlavní silnici mezi městy Monguno a Maiduguri v nigerijském státě Borno. Jejich následná poprava byla oznámena ve středu, kdy se k veřejnosti prostřednictvím islamistů dostal videozáznam, který akt zachycuje. Zajatci jsou na videu také obviňováni ze spolupráce s „nevěřícími“, informovala agentura Reuters.

„Pracujete pro organizace nevěřících, ale ony se nestarají o váš osud. Když vás uneseme, tyto organizace o vás neprojeví žádný zájem,“ říká na videonahrávce s vraždou ozbrojenec v kukle, před nímž klečí pět mužů s červenými páskami na očích. Když dotyčný svou řeč dokončí, on a jeho čtyři pomocníci zajatce zastřelí.

Ozbrojenci již minulý měsíc zveřejnili jiné video, v jehož průběhu se rukojmí představili. Po zveřejnění novějších záběrů pak humanitární organizace Mezinárodní záchranný výbor a Akce proti hladu uvedly, že mezi mrtvými opravdu jsou jejich kolegové.

„Jsem naprosto šokován a zděšen strašným zabitím některých našich kolegů a partnerů nestátními ozbrojenými skupinami ve státě Borno. Moje nejupřímnější soustrast patří jejich blízkým, rodinám, přátelům a spolupracovníkům,“ uvádí ve zprávě Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí Edward Kallon, humanitární koordinátor pro Nigérii.

K události se vyjádřil i nigerijský prezident Muhammadu Buhari. Ten vydal prohlášení, ve kterém také potvrdil totožnost obětí a slíbil, že tamní vláda udělá vše, co bude v jejích silách, aby „pachatelé této krutosti čelili zákonu“.

Vražda ukazuje rostoucí riziko pro humanitární pracovníky na severovýchodě Nigérie, kde desetiletý konflikt s extremistickou skupinou Boko Haram a místní pobočkou teroristické organizace Islámský stát vyvolal jednu z největších humanitárních krizí na světě. Podle Světového programu pro výživu trpí tři miliony lidí v oblasti hladem.

Únos těchto nigerijských pracovníků, o kterém média informovala již minulý měsíc, zároveň přišel v době, kdy výše zmíněná skupina Boko Haram oznámila, že se ve své činnosti začne zaměřovat zejména na Nigerijce, kteří pracují pro mezinárodní humanitární skupiny, a také na ty, kteří pomáhají armádě, informovala agentura AP.

Reklama

Doporučované