Hlavní obsah

„Islamizace Evropy? Děsí mě, že tomu někdo věří.“ Mladí diskutovali o Evropské unii

Nejmladší na evropských kandidátkách: Máme v EU zůstat, nebo odejít?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Půjdete volit? Volby do Evropského parlamentu se konají už za měsíc. První ze série debat na Televizi Seznam se věnovala mladým. Prostor dostali i nejmladší na kandidátkách parlamentních stran do Evropského parlamentu.

Článek

Pozvání do Národní technické knihovny přijali Asi.jatka Trang, Jakub Janda, Jan Palička a Janek Rubeš. Moderátor večera Filip Horký se jich ptal na jejich pohled na evropské dění a život ve sjednocené Evropě.

„Mám hrůzu z toho, že se toho někdo bojí. Děsí mě, že podobní sedí v parlamentu. Mám hrůzu z toho, že ta paní těm svým slovům o islamizaci věří,“ reagoval novinář Janek Rubeš na prohlášení kandidátky SPD, že z Evropské unie musíme odejít kvůli migraci a islamizaci.

„Neřízená masová migrace je bezpečnostním a politickým problémem. Ten důvod, že v řadě zemí západní Evropy hodně získávají krajně pravicové subjekty, je v tom, že středové a pravicové strany nedokázaly pojmout migraci tak, aby se toho občané nebáli,“ tvrdí výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

„Bojím se fatálního nezvládnutí toho tématu. Pokud politici k tomu budou přistupovat, že ten problém vyřešíme tak, že budeme dělat, že neexistuje, tak je to strašně špatně. Migrace je do určité míry přirozený proces, ke kterému dochází, ale musí být regulovaná. Snažme se k rizikovým věcem postavit čelem,“ tvrdí novinář webu Info.cz Jan Palička s tím, že bychom si měli definovat, co je migrace.

„Už Tomáš Garrigue Masaryk stavěl na hodnotách EU. Svět se inspiroval tím, jak se u nás totalitní režim změnil v demokracii. To bychom si měli připomínat. Obzvláště třicet let po sametové revoluci,“ odpovídá v pořadu blogerka Asi.Jatka Trang.

Proč chodit k evropským volbám? „Je to den, kdy můj hlas má stejnou váhu jako hlas Leoše Mareše.“Video: Seznam Zprávy

„Neměli bychom vystupovat z EU. Ani Francouzi nevědí, kde najdou Českou republiku. To je podobné, jako kdyby stát Delaware chtěl vystoupit z USA, nikdo by si toho nevšiml. Vystupovat z Evropské unie opravdu není dobrý nápad,“ odmítá vystoupení z Evropské unie Janek Rubeš.

„Schopnost prodat to užitečné a rozumně vysvětlit to, co se může zdát méně užitečné, je z pozice EU úplně katastrofální. Všichni tady budou řešit zahnutí banánů, kyselost zelí, příkony a výkony vysavačů, ale Evropská unie prostě neumí komunikovat pozitivní témata,“ dodává Palička.

Jak se mladým žije v Evropské unii? Proč je důležité cestovat do zahraničí? Přijali by evropskou měnu? Podívejte se na první předvolební debatu Seznamu.

Podívejte se na první evropskou debatu. Naše pozvání přijali mladí lidé. Jak se jim žije v EU?Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované