Hlavní obsah

Islámský stát není islám, muslimové v Manchesteru žádají mír

Muslimové v Manchesteru protestují proti terorismu. „Islámský stát není islám," hlásají na svých transparentech.

 

Reklama

V severním Manchesteru se spojili muslimové, aby vyjádřili pospolitost a solidaritu v boji proti Islámskému státu. Stovky lidí vyšly do ulic hlásat mír.

Článek

Manchesterská komunita muslimů vedla v neděli po útoku v Manchester Arena průvod za mír.

Zástupci mešity Jamia v Cheetham Hill uspořádali pochod a žádali, aby se lidé všech náboženství spojili a uctili oběti útoku. Procházka začala od zahrad All Saints a skončila na náměstí sv. Petra.

„Existuje jedna rasa a to je ta lidská. A jakákoli její část je zraněna, stává se obětí nenávisti a zla. Jako lidské bytosti máme povinnost, abychom se postavili proti všem těm zvěrstvům, která se dějí,” vyzývá jedna z účastnic pochodu.

Skupina pochodujících tak chtěla dát najevo svůj nesouhlas s teroristickým útokem. Celý pochod se nesl v duchu hesla „Islámský stát není islám".

Jeden z protestujících dodává: „To, co se stalo, není ve jménu muslimů, to není ve jménu žádné víry, ani žádného náboženství. Ve skutečnosti je to špatné, je to zločin. Je to velmi smutné. Všichni truchlí, Manchester truchlí.”

Organizátoři nedělního pochodu uspořádali podobnou akci už v pátek. Asi 300 lidí z muslimské komunity v Manchesteru procházelo městem a položilo květiny u arény – místa pondělního útoku.

V pondělí 22. května v noci útočník odpálil výbušninu na konci popového koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové v manchesterské aréně. Útok si vyžádal 22 obětí. Mnoho z nich byly děti. Dalších 59 lidí se při incidentu zranilo.

Video: Oběti teroristického útoku v Manchesteru.

Video: Kamila Bejlková

Reklama

Doporučované