Hlavní obsah

Islámský stát se po prohře v Iráku zaměří na Evropu. Teror poroste, varuje Europol

 

Reklama

Po porážce v Sýrii a Iráku mění Islámský stát taktiku v Evropě. Hrozí bomby ukryté v automobilech, vydírání a únosy.

Článek

Islámský stát se kvůli ztrátám na Blízkém východě více zaměří na evropské cíle a Evropě tak hrozí další útoky.

Protiteroristické středisko evropské policejní agentury Europol varovalo, že více bojovníků i jejich rodin se bude snažit opět vrátit do Evropy. Někteří, podle odhadu zpravodajských služeb jich může být až několik desítek, už zde podle policejních složek jsou a jsou také připraveni k útoku.

Nová taktika islamistů v Evropě by podle expertů mohla zahrnovat metody, s nimiž mají teroristé zkušenosti ze Sýrie a z Iráku - bomby ukryté v automobilech, vydírání a únosy.

Přesto nejpravděpodobnějším scénářem dalších útoků zůstanou podle Europolu už vyzkoušené modely, včetně použití stejných typů zbraní. Loni v Paříži a letos na jaře v Bruselu použili útočníci k útokům proti civilistům ruční palné zbraně a podomácku vyrobené výbušniny.

Islamisté se zaměří na Evropu

V ohrožení je podle Europolu v podstatě celá Evropská unie. Téměř všechny členské země se totiž podílejí na práci koalice, kterou vedou Spojené státy proti Islámskému státu na Blízkém východě.

Europol také varuje, že se teroristická organizace pokusí dostat mezi syrské uprchlíky, kteří nyní žijí v Evropě. Podle zprávy Europolu je v zájmu islamistů rozdmýchat migrační krizi, polarizovat populaci v EU a obrátit její části vůči těm, kdo hledají útočiště.

Podle Europolu by se také nemělo zapomínat na to, že Islámský stát není jediná teroristická organizace, která se snaží útočit na Západ a inspirovat k tomu další. Riziko představují i lidé přímo či ideologicky napojení na teroristické organizace al-Káida nebo an-Nusra.

Ředitel Europolu Rob Wainwright na druhou stranu upozorňuje, že státy evropské osmadvacítky v posledních letech prohloubily bezpečnostní spolupráci a podařilo se jim dost útoků zmařit. „Nicméně tato zpráva ukazuje, že hrozba je stále vysoká," řekl agentuře Reuters.

Plánovaný útok teroristů v Paříži

Čerstvé varování Europolu potvrzuje i pokus o atentát ve Francii, který místní protiteroristická jednotka zmařila minulý týden. Policie zadržela sedm podezřelých osob, z nichž dvě poté propustila. Skupina chtěla na pokyn Islámského státu zaútočit v oblasti Paříže 1. prosince.

„Komando ze Štrasburku, ale také člověk zadržený v Marseille měli společné instrukce, které vydal někdo z irácko-syrské zóny prostřednictvím šifrovaných materiálů," řekl na tiskové konferenci pařížský prokurátor François Molins. Našly se podle něj dokumenty, které jasně ukazují na spojení s Islámským státem.

Reklama

Doporučované