Hlavní obsah

Islámský stát se v Iráku staví na nohy. Zdvojnásobil počet útoků

Foto: Profimedia.cz

Ruiny na místě bývalého území Islámského státu.

Reklama

Rostoucí napětí mezi USA a Íránem, spolu s ústupem Američany vedené koalice z přibližně šesti vojenských postů v Iráku, otevírá dveře nové ofenzivě Islámského státu.

Článek

ISIS momentálně v Iráku přeskupuje své jednotky, sílí a provádí sofistikovanější útoky.

V noci z pátku na sobotu zaútočila teroristická organizace na několika místech v okolí iráckého města Samarry, které leží na východním břehu Tigridu asi 120 kilometrů od Bagdádu. Šíitská polovojenská skupina známá jako Lidové mobilizační síly (PMF) oznámila, že útoky zasáhly její jednotky a utrpěla ztráty na životech.

Podle kurdského zpravodajského serveru Rudaw začal útok v několika malých vesnicích kolem Samarry. V boji proti ISIS zahynulo osm členů Lidových mobilizačních sil (PMF) a několik dalších bojovníků bylo zraněno. Útok Islámského státu byl podle listu tak velký, že četné jednotky měly problém dostat se do oblasti, aby pomohly zasaženým vojákům.

Jde o několikátý incident během posledních dní. Islámský stát nedávno provedl útoky v největším iráckém guvernorátu v Anbáru, dále v guvernorátu Dijála a také na území jižně od druhého největšího iráckého města Mosulu. ISIS byl dále aktivní například v guvernorátu Arbíl, ve městech Tikrít a Bajdží a v mnoha dalších oblastech.

Objem činnosti vyvíjené teroristickou skupinou podle deníku The Jerusalem Post jednoznačně roste. Počet útoků v dubnu se měl zdvojnásobit oproti lednu. Zatím jde o nejvyšší nárůst od podzimu v roce 2019.

Podle dat Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku spáchali teroristé z Islámského státu od ledna do října 2018 kolem 1200 útoků. Od roku 2015, v dobách své nejintenzivnější činnosti, byla organizace schopna spáchat v průměru 120 útoků během jednoho měsíce. Studie také uvádí, že v lednu letošního roku měla na svědomí 88 útoků, kdežto v dubnu to už bylo 151 útoků. Nejvíce zasažená je aktuálně oblast severně od Bagdádu.

Ukazatelem, který měří obnovu Islámského státu, není pouze počet útoků, které provádí. Hodnotí se také, jak jsou složitě provedené a smrtelné. Rozsáhlý útok na polovojenské jednotky z páteční noci patří mezi ty sofistikovanější.

Radikálům se podařilo získat kontrolu nad třetinou Iráku v roce 2014 a na dobytých územích vyhlásit chalífát. Vládní vojska a kurdští pešmergové pak proti Islámskému státu bojovali víc než tři roky. „Konečnou“ porážku islamistů oznámil Bagdád v prosinci 2017.

Porážku na posledním zbytku svého území utrpěl ISIS v březnu 2019, kdy mluvčí arabsko-kurdské koalice Syrské demokratické síly (SDF) podporované Spojenými státy Mustafya Bálí oznámil vítězství v obci Baghúz na východě Sýrie. Na podzim roku 2019 zabili Američané vůdce teroristické organizace Abú Bakra al-Bagdádího. Od té doby byla aktivita ISIS v útlumu až do letošního jara.

Na možný návrat stoupenců Islámského státu upozorňují bezpečnostní analytici dlouhodobě. První hrozba přišla s protesty, které v Iráku vypukly začátkem října. Protestující požadovali výměnu celého vedení země a svobodné volby. Na možné riziko tehdy poukázal Lahur Talabany, šéf Zanjari, jedné ze dvou zpravodajských služeb iráckého Kurdistánu.

Teroristická organizace nepokojů nakonec nevyužila, ale se současným napětím mezi Spojenými státy a Íránem se zdá, že se vrací. Do karet jí také hraje i fakt, že mezinárodní koalice vedená Američany opustila několik základen v oblasti. Chaos v poslední době vyvolává i krize kolem koronaviru a propad cen ropy, které Irák ohrožují.

Reklama

Doporučované