Hlavní obsah

Islámský stát v Egyptě: Takhle teroristé zlikvidovali policejní konvoj

IS zveřejnil záběry z útoku na policejní konvoj v Egyptě (video: Reuters). Upozornění: Video obsahuje drastické záběry.Video: Klára Galová

 

Reklama

Islámský stát zveřejnil záběry z útoku na policejní konvoj na severu Sinajského poloostrova. Podle egyptských bezpečnostních zdrojů radikálové připravují atentáty v metropoli Káhiře.

Článek

Při pondělním atentátu Islámského státu na policejní konvoj zemřelo nejméně 18 policistů a další lidé byli zraněni. Ve čtvrtek radikálové zveřejnili záběry z útoku západně od města Aríš.

Na silnici nejdříve explodovalo několik náloží, které zasáhly policejní vozidla. „Následovala přestřelka mezi policisty a teroristy, což vyústilo v úmrtí a zranění několika policistů,“ uvedlo egyptské ministerstvo vnitra.

Jedná se zřejmě o nejtragičtější útok na egyptské bezpečnostní složky na Sinaji od července, kdy při atentátu radikálů u hraničního přechodu mezi Egyptem a Pásmem Gazy zahynulo 23 vojáků. Tento útok si vyžádal nejvíce obětí na životech za poslední dva roky.

Podle informací egyptského ministerstva vnitra radikálové připravují útoky i v Káhiře.

Cílem islamistů je svržení vlády prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Jejich útoky se na Sinajském poloostrově znásobily v roce 2013 po svržení tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl do funkce zvolen jako reprezentant islamistického Muslimského bratrstva. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické skupiny.

Egyptské úřady přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Reklama

Doporučované