Hlavní obsah

Islámský stát v Sýrii hromadně popravil 33 lidí, nejvíce v tomto roce

Islamisté popravili 33 lidí.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Není jasné, ke které straně syrského konfliktu oběti patřily.

Článek

Organizace Islámský stát popravila ve východní Sýrii 33 lidí. Nedaleko města Dajr az-Zaur islamisté povraždili lidi ve věku od 18 do 25 let. Není jasné, jestli šlo o vojáky Bašára Asada, provládní milice nebo rebely.

Informovala o tom Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle jejích informací to byla největší masová poprava v zemi v tomto roce. Aktivisté londýnské organizace místo prozkoumali. SOHR ve zprávě uvedla, že oběti radikálové zabili „ostrými nástroji zásahem na krku”.

S územními ztrátami počet poprav roste

Islámský stát ztratil v minulém roce téměř čtvrtinu kontrolovaného teritoria, uvedla ve zprávě IHS Conflict Monitor. Ještě v lednu 2016 kontroloval území v Sýrii a Iráku o rozloze 78 tisíc kilometrů čtverečních, v prosinci stejného roku to bylo už jen 60,4 tisíce kilometrů. Na vrcholu sil vládl Islámský stát nad životy deseti milionů obyvatel. Loni v říjnu se číslo snížilo na šest milionů.

S územními ztrátami roste i počet poprav. Především v druhém největším iráckém městě Mosulu, o který vede Bagdád tvrdé boje s Islámským státem. Před konfliktem se snaží civilisté utéct. Od konce března ale islamisté popravili přes 100 lidí, kteří se pokusili z města uniknout.

Reklama

Doporučované