Hlavní obsah

Islámský stát zabil populární televizní moderátorku, útoků v zemi přibývá

Svět bez obalu: Islámský stát zabil populární televizní moderátorku Malalu Maiwandovou.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

aktualizováno •

Organizace Reportéři bez hranic (RSF), která hájí svobodu tisku ve světě, označila Afghánistán za jednu z nejnebezpečnějších zemí pro novináře.

Článek

Při cestě do Džalálábádu byla zastřelena prominentní afghánská novinářka a moderátorka zpráv Malala Maiwandová. K útoku se přihlásila místní odnož teroristické organizace Islámský stát, která je v této oblasti aktivní a připsala si na konto většinu nedávných útoků na civilisty.

Zabitá novinářka pracovala pro soukromou mediální skupinu Enikass a byla velkou zastánkyní práv žen.

„Opakovaně mi říkala, že její sen je pracovat jako novinářka. Říkával jsem jí, že to není problém, protože v této profesi pracuje u nás už mnoho žen, takže by to mohla dokázat,“ říká její strýc Ali Khan.

Malala a její řidič Mohammad Tahir byli zabiti 10. prosince, když cestovali do práce. Mluvčí guvernéra uvedl, že útočníci začali střílet na auto pětadvacetileté novinářky krátce poté, co opustila svůj dům v provincii Nangarhár.

„Těm, kteří si myslí, že jsme jejich nepřátelé, bych chtěl říct, že jsme jen bezbranní lidé. Koho jste to zabili? Zabili jste člověka, který měl jen pero a kameru. Zabili jste někoho, kdo sloužil této zemi,“ říká kolega novinářky Rahmatullah Ziarmal.

Její matku, která bojovala také za práva žen, zabili před pěti lety rovněž neznámí ozbrojenci.

Malala Maiwandová byla třetím novinářem zabitým v Afghánistánu za poslední měsíc. 12. listopadu byl během bombového útoku zabit v jižní provincii Helmand Mohammad Ilyas Dayee, korespondent Rádia Svobodná Evropa. O několik dní dříve byl při podobném útoku zabit i bývalý televizní moderátor stanice Tolo Yama Siawash.

Události vyvolaly mezi afghánskými novináři strach. Někteří z nich tvrdí, že mají důkazy, že jsou také v nebezpečí.

„Samozřejmě, že se bojíme o naši budoucnost. Zabili Malalu. Zítra možná budu terčem útoku já,“ říká novinářka Gity Rahimiová.

Mise Organizace spojených národů v Afghánistánu uvedla, že je „obzvláště šokující, že Malala Maiwandová přišla o život na Mezinárodní den lidských práv“.

K násilí dochází v Afghánistánu v době, kdy v Kataru pokračují rozhovory mezi afghánskou vládou a Tálibánem.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované