Hlavní obsah

Islámský stát ztrácí na velikosti. Drtivý úder na Mosul bude znamenat konec

 

Reklama

Islamisté přišli o čtvrtinu území, které drželi v Sýrii a Iráku. Nálety jsou úspěšné, daří se přerušovat pašerácké trasy.

Článek

Území, které v Sýrii a Iráku ovládá takzvaný Islámský stát, se od loňského ledna zmenšilo o 28 procent, tedy na 65 500 kilometrů čtverečních. Údaje americké organizace IHS citovala dnes BBC.

Úspěšné jsou zejména nálety na strategické bašty islamistů, ti v poslední době ztratili v boji s iráckými silami třeba leteckou základnu Kajjára ležící jižně od Mosulu nebo syrské město Manbidž, které leží na silnici, jež spojuje hlavní město IS v Sýrii Rakká s Tureckem. Touto cestou se k islamistům přidávali noví rekruti a z Turecka k nim proudily i zásoby potravin a hlavně zbraní. „Územní ztráty Islámského státu jsou od července co do rozsahu menší, ale nevídané, pokud jde o jejich strategický význam," konstatoval analytik IHS Columb Strack.

V posledních několika měsících nicméně územní ztráty Islámského státu zpomalují. Intenzita leteckých úderů je menší, jelikož Rusko začalo v Sýrii bombardovat spíše pozice protivládních povstalců než islamistů.

Vyčíslení územních ztrát takzvaného Islámského státu a syrských vládních sil na úkor Iráčanů, Kurdů a povstalců.

„Pro Rusko je prioritou vojensky podporovat Assadovu vládu a udělat ze syrské války dvoustranný konflikt vlády proti džihádistům, tedy ne poskytovat mezinárodní pomoc syrské opozici," uvedl dále Strack.

Smrtelnou ránou by pro Islámský stát mohla být ztráta iráckého Mosulu, který je považován za jádro říše, pod kontrolou ho islamisté mají od roku 2014. Tvrdá ofenziva, kterou už dlouho plánuje irácká vláda, by nejspíš měla za následek pád IS v Iráku.

Reklama

Doporučované