Hlavní obsah

Island proti Icelandu. Ostrovní stát chce sebrat značku britskému řetězci

 

Reklama

Island se po neúspěšné snaze o dohodu odhodlal k právním krokům a zkontaktoval Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví.

Článek

Stát Island, v angličtině Iceland, započal právní kroky proti britskému obchodnímu řetězeci podnikajícímu pod názvem Iceland Foods. Ten totiž drží na slovo Iceland ochrannou známku a zabraňuje islandským podnikům ve využívání tohoto pojmenování.

Název má firma chráněný v rámci celé Evropy, pod jménem Iceland podniká již 46 let. Vyskytuje se i v České republice, kde má šest prodejen, z toho čtyři v Praze.

Islandská vláda prohlásila, že firma zabraňuje islandským podnikům používat ve svých názvech slovo „Iceland", a to i v případě, kdy nepodnikají ve stejném oboru. Podle vlády je dále vlastnictví ochranné známky na slovo Iceland „výjimečně obecné a nejednoznačné, což často znemožňuje lokálním firmám označovat své výrobky jako islandské", uvádí deník The Telegraph.

Podle islandské vlády poškozuje využívání značky především tamní malé a rozvíjející se firmy.

O registraci svých islandských názvů u Evropské unie se pokoušelo vícero firem, např. vývozce ryb Iceland Gold nebo prodejce islandského zboží Clean Iceland. Ani jeden však neuspěl.

Dříve se snažila vláda vyřešit problém s názvem společnosti dohodou, neúspěšně. Obě entity mají i delší společnou historii: Do roku 2009 vlastnil Iceland majoritním podílem islandský konglomerát Baugur, který však následně padl. Nahradily jej rovněž islandské banky Landsbanki a Glitnir, později se řetězec dostal do rukou podnikatele Malcolma Walkera, který firmu založil.

Podnik Iceland poslední vývoj sporu na svém Twitteru okomentoval elegantně slovní hříčkou: „We’re firmly on the side of Iceland," tedy „stojíme na straně Islandu". Kterého, to si čtenář určitě domyslí.

Nejde o jediné zlehčování situace ze strany obchodního řetězce. V podobném duchu na Twitteru vystupuje i mluvčí firmy Keith Hann. Vytvořil anketu s návrhy na změnu názvu firmy, v žertu např. na Chile, Grónsko nebo Finsko.

Reklama

Doporučované