Hlavní obsah

Island získal senzační bod. I proto, že Messi neproměnil penaltu. V reprezentaci počtvrté

Foto: Profimedia.cz

Lionel Messi po utkání s Islandem neskrýval zklamání

Reklama

Nečekaným výsledkem 1:1 skončilo v Moskvě utkání skupiny D mezi Argentinou a Islandem

Článek

Finalista minulého šampionátu versus úplný nováček mistrovství světa. Kdo čekal hru kočky s myší, spletl se. Konečné skóre zápasu Argentina-Island znělo 1:1.

Na Agüerův gól z 19. minuty reagoval už za čtyři minuty Finnbogason. A všechno měl v 64. minutě „rozštípnout“ Lionel Messi, když si vzal balon, aby zahrál pokutový kop, který nařídil polský sudí Marciniak.

Jenže gólman Halidorson Messiho úmysl vystihl a ránu vyrazil. Ve zbývajícím čase už Argentina neúspěch své hvězdy nenapravila. A od MS 1990, kdy na úvod podlehla 0:1 Kamerunu, se jí stalo poprvé, že ve svém úvodním vystoupení na MS nezvítězila.

Nikdo není dokonalý, dokonce i fotbaloví velmistři jako Lionel Messi občas výhodu střely z penaltového puntíku nezužitkují. Na šampionátu v Rusku šlo celkově o penaltu čtvrtou. Portugalec Cristiano Ronaldo v pátek, stejně jako Francouz Griezmann a Australan Jedinak dnes nezaváhali, Messi je tedy prvním neúspěšným exekutorem turnaje.

V reprezentačním dresu zahrával dnes pokutový kop číslo 21. A chyboval počtvrté. Zatím nejvíc ho bolela penalta neproměněná v rozstřelu finálového utkání Copa América v roce 2016. Argentina hrála po 120 minutách s Chile 0:0, na penalty prohrála 2:4. A frustrovaný Messi bezprostředně po finále oznámil, že v reprezentaci končí. Své rozhodnutí později změnil a bílomodrý dres obléká dál.

Messiho celková penaltová statistika? Po dnešku 82x ano, 25x ne, to dává úspěšnost 76,6 %.

Pro zajímavost, věčný Messiho rival Cristiano Ronaldo je na tom o něco lépe: 110x ano, 23x ne, úspěšnost 82,71 %. Ostatně ještě podrobnější data najdete ZDE.

I Messiho předchůdci v roli argentinského fotbalového idolu, tedy Diegu Maradonovi se stalo, že na MS neproměnil penaltu. Stalo se v rozstřelu ve čtvrtfinále MS 1990 proti Jugoslávii, Argentina z něj přesto postoupila.

Do dějin vstoupilo i čtvrtfinále MS 1986 mezi Brazílií a Francií, v jehož průběhu zahodili pokutový kop i Michel Platini a Brazilci Sókrates či Zico, dál šla po rozstřelu Francie.

A z paměti nevymizí ani penaltový rozstřel finále MS 1994, kdy zaváhali Franco Baresi či Roberto Baggio, Itálie smutnila, Brazílie slavila titul šampionů.

Reklama

Doporučované