Hlavní obsah

Island zvládl tři měsíce bez úmrtí s covidem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na Islandu po dlouhou dobu nepřibylo jediné úmrtí s covidem-19. Klíčem k úspěchu je podle tamních představitelů očkování.

Článek

Od začátku pandemie Island eviduje více než 10 tisíc případů nákazy koronavirem, 31 úmrtí a více než 9000 těch, kteří se z nemoci vyléčili. Země má více než 350 tisíc obyvatel a od května si dokázala udržet nulu ve statistice nových úmrtí. Příznivá čísla jí zkazil až konec srpna, stále se však jedná o přírůstek v podobě pouze jediné oběti, která onemocnění podlehla.

„Myslím si, že vážným následkům infekce pomohla zabránit rozsáhlá vakcinace,“ nechal se v reportáži webu CNN slyšet Thorolfur Gudnason, hlavní islandský epidemiolog. Podle vládního webu je plně očkováno už 84 % Islanďanů starších 12 let, pokud by se počítali pouze lidé starších 16 let, jde o více než 90 %.

Jak v reportáži podotýká reportér Gary Tuchman, ve Spojených státech je lehké najít člověka, který se očkovat nenechal. Na Islandu je takový úkol obtížný. Dvě dívky, které potkal u islandské restaurace a oslovil je, dokonce neznají nikoho, kdo by očkování nepodstoupil.

„Cítím vděčnost a myslím, že je to svědectví pro naši populaci,“ uvedl pro CNN na adresu aktuální situace Pall Matthiasson, který stojí v čele největší islandské nemocnice. Pokud by se Islanďané nenechali očkovat v takovém měřítku, byl by podle něj průběh nejnovější covidové vlny v zemi katastrofický.

I když země stále eviduje desítky nových případů denně, jednotky intenzivní péče s rostoucí proočkovaností nejsou tak zatížené. Momentálně je v zemi hospitalizováno pouze 18 osob a na jednotkách intenzivní péče se nacházejí čtyři lidé.

„Minulý rok to tu bylo naprosto šílené, momentálně je tu větší klid. Je méně pacientů a jejich stav se zlepšuje rychleji než během první vlny,“ říká lékař Kristinn Sigvaldason.

Česko momentálně eviduje Island jako zemi s vysokým rizikem nákazy a severský ostrovní stát nás „na oplátku“ za rizikové považuje také. V zemi je nezbytné dodržovat odstup minimálně jeden metr a rouška se nasazuje všude, kde tuto vzdálenost mezi osobami nelze dodržet. Dále pak v dopravních prostředcích, u lékařů a ve většině vnitřních prostor, kde se poskytují služby, informuje české Ministerstvo zahraničí.

Reklama

Doporučované