Hlavní obsah

Islanďané se vydali fandit do Ruska v sovětské Ladě. Cestu jim pomohla zdolat vikingská krev

Na čtyři tisíce kilometrů dlouhou cestu vyrazili Islanďané v žigulíku.Video: Reuters

 

Reklama

Netradiční způsob dopravy na mistrovství světa ve fotbale zvolili dva islandští fanoušci. Namísto letenek pořídili starou sovětskou Ladu a do Volgogradu se na zápas Islandu s Nigérií vydali po silnici.

Článek

Dva islandští fanoušci pojali letošní mistrovství světa ve fotbale jako osobní výzvu. Namísto kopaček a míče si ale pořídili starou Ladu, kterou začali chystat na čtyři tisíce kilometrů dlouhou cestu za mezinárodním utkáním svého týmu.

Gretar Jonsson a Kristbjorn Hilmir Kjartansson vyzdobili vůz národními barvami, aby co nejvíc podpořili své krajany na hřišti.

Podle Jonssona navíc existuje jasná paralela mezi starým žigulem a islandským národním týmem. Oba se pokoušejí o nemožné a málokdo věří v jejich úspěch.

Navzdory všem očekáváním se starý sovětský vůz dostal až do dějiště utkání Island-Nigérie. Podle Kjartanssona je to předeším stará vikingská krev, která islandské dobrodruhy v ruském korábu dostala až do dalekého Volgogradu.

Automobily značky Lada vyrábí ruská firma AvtoVAZ, dříve VAZ, ve městě Togliatti ve Volžském automobilovém závodě. Značka Lada byla vybrána pro export automobilů, které byly na sovětském trhu prodávány pod značkou Žiguli. Od 80. let se označení Lada používalo i v Sovětském svazu.

Reklama

Související témata:

Doporučované