Hlavní obsah

Islandští velrybáři se vrací k lovu ohrožených plejtváků. Po dvouleté pauze jich mohou zabít až 190

Ulovení plejtváci skončí zřejmě na talířích v Japonsku. Část úlovku ale poputuje i do laboratoře.Video: Zuzana Lachnitová, Youtube.com

 

Reklama

Lov je kritizován ochránci zvířat, ekologickými organizacemi i samotnými obyvateli Islandu.

Článek

Islandští velrybáři po dvouleté pauze znovu začnou s komerčním lovem velryb - konkrétně plejtváka myšoka. Ten je od roku 1996 na seznamu ohrožených druhů. Na světě jich podle agentury AFP od měření z roku 2000 zbývá 53 tisíc.

V posledních dvou letech islandská společnost Hvalur, která jako jediná na Islandu tyto velké mořské savce loví, na moře nevyrážela, protože nebyla schopna splnit podmínky dovozu svého největšího odběratele - Japonska, letos ale spolupracuje přímo s japonskou vládou.

Z loňské kvóty, kterou nevyužila, může společnost Hvalur vyčerpat dvacet procent a celkem tak může letos ulovit 191 velryb. V roce 2015 ulovila společnost 155 těchto velkých mořských savců.

Ne všechno maso ulovených velryb ale poputuje do Japonska. Podle agentury AFP hodlá Hvalur spolupracovat i s výzkumníky jedné z islandských univerzit na vývoji léčiv z velrybího masa. Pomáhat by mělo především k boji s nedostatkem železa, který se podle Světové zdravotnické organizace týká asi 30 procent světové populace.

Lov velryb byl zakázán už v roce 2006 Mezinárodní velrybářskou komisí. Norsko a Island zákaz od té doby ignorují. Výjimku mají Grónsko a Aljaška. Japonsko může ulovit několik set velryb pro věděcké účely, podle informací agentury AFP je ale většina zvířat snědena.

Proti obnovení lovu plejtváka myšoka na Islandu se ohradila řada ekologických organizací, proti je také zhruba 65 procent samotných Islanďanů.

Reklama

Související témata:

Doporučované