Hlavní obsah

Islandští velrybáři údajně poprvé za 40 let ulovili chráněného plejtváka obrovského

Velrybáři na Islandu měli nezákonně ulovit plejtváka obrovského. (Foto: Hard to Port)Video: Marek Martinovský, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Chráněného kytovce měla ulovit firma místního multimilionáře. Ten vinu popírá, proti němu jsou však mořští biologové.

Článek

Poprvé po 40 letech ulovili islandští velrybáři chráněného plejtváka obrovského. Tvrdí to nezisková organizace Hard to Port, která sleduje aktivitu velrybářů na Islandu. Největšího savce na planetě měli ulovit 8. července. Lov plejtváků obrovských je na Islandu zakázán.

Majitel velrybářské firmy Hvalur hf, Kristján Lotsson, nařčení ochranářů popřel. Podle něj se nejedná přímo o plejtváka obrovského, nýbrž pravděpodobně o křížence s méně vzácným plejtvákem myšokem, jehož lov legální je.

Genetické testy zatím jednoznačně neurčily, zda je toto tvrzení pravdivé. Podle několika expertů na mořskou faunu, oslovených britským deníkem The Telegraph se však jednoznačně jedná o plejtváka obrovského.

„Je to opovrženíhodný čin. Plejtvák obrovský, největší zvíře na této planetě, je ohrožený druh a je chráněný mezinárodními smlouvami,” uvedl mořský biolog Peter Richardson pro The Telegraph. Ten také vyzval vládu Velké Británie k tomu, aby ve věci apelovala na vládu islandskou.

S tím, že se jedná o plejtváka obrovského, souhlasí také přední světový expert na kytovce Phillip Clapham. Podle něj neexistuje důkaz, že by se jednalo o křížence.

Loftsson však namítá, že jeho zaměstnanci by nikdy plejtváka obrovského nelovili. Podle něj je snadné je v moři poznat a jejich lov je navíc zakázán.

Reklama

Související témata:

Doporučované