Hlavní obsah

Istanbulská úmluva –⁠ doma vše při starém

Foto: ČTK / Seznam Zprávy, ČTK

Premiér Andrej Babiš raději nechce o Istanbulské úmluvě jednat, ale polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro je přímo zděšen – LGBT, gender, ideologie… Však to znáte.

Reklama

Článek

Poláci už stihli Istanbulskou úmluvu proti násilí na ženách podepsat a teď svůj podpis odvolávají. Česko se svou nedostatečnou prevencí domácího násilí dělá mrtvého brouka.

Zatímco v Česku se o ratifikaci Istanbulské úmluvy stále pouze čas od času jedná, v Polsku jsou o krok dál. Vlastně o dva kroky. Dokument, který v Česku víří vody, polská vláda ratifikovala už v roce 2015. A současný kabinet teď oznámil, že svůj podpis zase stahuje.

A proč? Istanbulská úmluva o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí je podle tamního ministra spravedlnosti škodlivá. Protože vyžaduje, aby se školáci učili o genderu. Ministr Zbigniew Ziobro z konzervativní strany Solidarna Polska je o tom ostatně přesvědčen už celé roky – před pěti lety text označil za „feministický výtvor s cílem ospravedlnit homosexuální ideologii“.

Ziobro v sobotu prohlásil, že úmluva porušuje rodičovská práva a – počkejte si – zahrnuje „prvky ideologické povahy“. Ideologie, LGBT, gender… Zapadá to jako skládačka, viďte? No jasně, to jsou všechny strašáky polské vlády v čele s Právem a spravedlností (PiS) v kostce.

Pro kontext: PiS je strana úzce napojená na polskou katolickou církev. A protože si zakládá na takzvaných hodnotách tradiční rodiny, je například silně proti LGBT a vymezuje se vůči potratům. A teď Polsko nebude mít ani svůj podpis u dokumentu, který je zaměřen proti násilí na ženách. Skoro by se člověk chtěl ptát, jestli se takové domácí násilí také náhodou nepočítá mezi ony tradiční hodnoty.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Pro mě jako vzdáleného pozorovatele je to už trochu unavující. Polsko jako by s prezidentskými volbami nabralo nový dech a ve svém konzervatismu se utvrzuje s nově získanou energií. Unavuje to ale i Poláky. Kvůli zrušení ratifikace Istanbulské úmluvy vyšli lidé do ulic protestovat, ve Varšavě se jich sešlo pár tisíc. Některé demonstrantky na sobě měly červené kápě a bílý čepec odkazující na nesvobodný, teokratický stát Gileád z románu Příběh služebnice. A Právo a spravedlnost označily za ženské peklo.

A jak je to u nás? V pondělí měla o úmluvě, která kromě násilí na ženách pojednává i o rovnoprávnosti žen a mužů, jednat vláda. Na poslední chvíli ale tento bod z vládního programu zmizel. Podle zdrojů iDnes.cz kvůli tomu, že o něm premiér Andrej Babiš jednat nechtěl. Na stole vlády se tak dokument objeví nejdříve po vládních prázdninách.

Takže doma všechno při starém. Zatímco tu máme nedostatečnou prevenci domácího násilí, jednání o kontroverzní úmluvě, jejíž ratifikace by možná mohla premiéra stát pár volebních bodů, se odložilo. Ale jak se říká nebo by se mohlo říkat: pravdu najdeme v diskusních fórech.

Takže cituji pana Petra: „Nic takového jako Istanbulskou úmluvu nepotřebujeme.“ Nebo jak píše pan Karel: „Istanbulská úmluva přináší jediné – další podporu gender neziskovek a indoktrinaci na školách.“

Tak si, vy duhoví marxisté a levicově sociální experimentátoři, nestěžujte.

Reklama

Související témata:

Doporučované