Hlavní obsah

IT dobrovolníci pomáhají proti koronaviru. Připojil se i Seznam

Foto: Ilustrační snímek, Profimedia.cz

IT nadšenci nabídli pomoc proti šíření koronaviru.

Reklama

Přetíženost telefonních linek, problémy s trasováním nakažených, ale i analýza dat a prediktivní modely vývoje nákazy koronaviru. Více než 500 nadšenců a technologických firem se rozhodlo poskytnout své prostředky pro boj s pandemií.

Článek

Pomoc proti šíření nákazy nového koronaviru nabídli IT dobrovolníci, odborníci i technologické firmy z celé České republiky.

Skupina nazvaná COVID19CZ se rozhodla bojovat s koronavirem. Jedním z partnerů je i společnost Seznam.cz.

„Domníváme se, že IT komunita nemůže stát stranou dění, aniž by se zapojila do zvládnutí krizové situace. Naším cílem je pomoci státu, veřejnosti, ale zejména těm, kteří stojí v první linii: zdravotníkům, hygienikům, záchranářům,“ stojí v tiskové zprávě, kterou na Facebooku skupiny sdílel jeden z jejích zakladatelů Patrick Zandl.

Skupina připravuje například callcentrum, jež bude zvládat extrémní nápor, kterému v současné době čelí podpůrné telefonní linky. Na tom spolupracuje s českými callcentry, která dobrovolníkům společně poskytla část svých kapacit.

Dalším projektem je mobilní aplikace, která pomocí zapnutého bluetooth anonymně trasuje možné rozšiřování nákazy mezi lidmi. Sleduje totiž zařízení v okolí a ukládá si dobu, po kterou byla v dosahu a jak blízko. Pokud by se pak u člověka, který aplikaci využíval, potvrdila nákaza, mohou epidemiologové informovat další potenciálně nakažené.

Podle Patricka Zandla bude aplikace diskrétní. „Existuje několik přístupů k takovému využití dat a uživatelovo soukromí je nadále naší prioritou. Data jsou získávána jen se svolením uživatele, jsou důsledně anonymizována a neopouštějí server zpracovatele dat. Je vyloučeno, aby se tato data dostala k jinému použití, než k jakému uživatel vyslovil souhlas, to je ostatně nutný předpoklad,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Dobrovolníci také už spolupracují s několika vládními institucemi, jako jsou ministerstva průmyslu a obchodu a zdravotnictví, hygiena, ale jsou v kontaktu i s nemocnicemi, univerzitami a výzkumnými ústavy.

Jedním z cílů, který si skupina vytyčila, je snížit takzvané reprodukční číslo (R0) koronaviru, jež vyjadřuje počet lidí, kteří se mohou nakazit od jednoho nemocného.

Postup zveřejnili dobrovolníci ve sdíleném dokumentu, ve kterém přinášejí také výsledky schůzky s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou.

„Chceme poděkovat všem ‚neviditelným lidem‘, našim státním úředníkům – kteří na hygienických stanicích pracují s velkým nasazením poslední týdny 18 hodin denně, s jediným cílem – minimalizovat ztráty na zdraví a životech. Věříme, že to společně zvládneme!“ dodávají v závěru.

Patrick Zandl vzkazuje podporovatelům, že mohou přijít do facebookové skupiny COVID19CZ nebo na web covid19cz.cz.

Avšak s tím, že v současné době skupina není schopna přibírat nové pomocníky. Vzhledem k tomu, že často pracuje s již existujícími firemními technologiemi, není podle Zandla „naskočení do vývoje“ úplně jednoduché.

„Neumíme a ani nechceme koordinovat všechno, naopak je úžasné, že lidé se sami aktivně chápou příležitostí a mezer a jdou pomáhat svému okolí nápady, které umí realizovat,“ uzavírá jeden ze zakladatelů projektu.

Reklama

Související témata:

Doporučované